BIST 9.645
DOLAR 32,57
EURO 34,89
ALTIN 2.435,08
HABER /  GÜNCEL

Köy korucularından çözüm eleştirisi

Diyarbakır’da bir araya gelen köy korucuları, son dönemde yaşananlarla ilgili basın açıklaması düzenledi. Korucular adına açıklamayı yapan A...

Abone ol

Diyarbakır’da bir araya gelen köy korucuları, son dönemde yaşananlarla ilgili basın açıklaması düzenledi. Korucular adına açıklamayı yapan Anadolu Köy Korucuları ve Şehit Aileleri Konfederasyonu Başkanı Ziya Sözen, çözüm sürecine ilişkin sitemde bulunarak, böyle bir süreci istemediklerini dile getirdi.
Diyarbakır Merkez Komutanlığı civarında bulanan Asker Anıtı önünde bir araya gelen yaklaşık 30 köy korucusu, çözüm süreci, özlük hakları başta olmak üzere son dönemde yaşanan gelişmelere ilişkin basın açıklaması düzenledi. Korucuları temsilen açıklama yapan Anadolu Köy Korucuları ve Şehit Aileleri Konfederasyonu Başkanı Ziya Sözen, çözüm sürecinin başlamasından buyana 9 korucunun hayatını kaybettiğini söyledi. Çözüm sürecinin tek taraflı yürütüldüğünü ifade eden Sözen, önceki gün Mardin’in Dargeçit ilçesinde uğradığı silahlı saldırı sonucunda hayatını kaybeden köy korucusu Mehmet Uğurtay’ın ailesine başsağlığı diledi. Sözen, “Çözüm sürecinin başlamasından buyana 9 korucumuzu yitirdik. Biz böyle bir çözüm süreci istemiyoruz. Şu an gördüğümüz kadarıyla çözüm süreci tek taraflı yürümektedir. Çözüm süreci sağlıklı bir şekilde devam edecekse, çift taraflı yürümesi gerekiyor. Bir taraftan korucularımız şehit edilirken, askerlerimiz kaçırılırken, halkımızın yolları kesilirken, araçlar yakılırken, insanlardan zorla haraç toplanırken, ailelerin çocukları zorla dağa kaçırılırken, diğer taraftan da yaklaşık 2 yıldır hiçbir terör örgütü mensubunun burnu dahi kanamıyor. Biz bunu tek taraflı çözüm süreci olarak görmekteyiz. Annelerin gözyaşları dinsin, bu bölgede akan kardeş kanı dursun, bir daha hiçbir annemiz ne sebeple olursa olsun ağlamasın. Fakat bir taraftan söz ettiğim durumlar yaşanırken, diğer taraftan da örgütün güç kazandığı bir süreç yaşanıyorsa, buna çözüm süreci demenin ötesinde, örgütün toparlanma güç kazanma süreci olarak nitelemek gerekiyor” dedi.

ŞIRNAK VALİSİNE TEPKİ
Şırnak Valisi Hasan İpek’in de "Çözüm sürecini bu aşamaya getiren Başbakanımız Tayyip Erdoğan’a ve bu konuda ciddi gayretleri olan Abdullah Öcalan’ı takdirle karşıladığımı belirtmek istiyorum. Halkın bu yoğun ilgisine hiç kimse karşı çıkmasın istiyorum" sözlerine tepki gösteren Sözen, valinin görevden alınması gerektiğini söyledi. Sözen, “Haddini ve maksadını aşan Şırnak Valisi, Sayın Başbakanımızın çözüm sürecinde gösterdiği tek taraflı iyi niyete Abdullah Öcalan’ı da kahraman yaparak kendilerine teşekkür ediyor. Çözüm sürecinin mimarı olan Başbakana, devletin valisi olarak teşekkür etmek, senin en büyük doğal hakkın ama Abdullah Öcalan’ı kahraman olarak göstermesini asla kabul etmiyoruz. Şırnak Valisini en hafif tabirle esefle, şiddetle ve nefretle kınıyorum. Sayın Başbakanımız ve İçişleri Bakanımız derhal Şırnak Valisini hak ettiği yere göndermelerini rica ediyorum” diye konuştu.

“KORUCULARIMIZIN SOSYAL GÜVENCE ALTINA ALINMASINI İSTİYORUZ”
Köy korucularının yaşadıkları sorunları da anlatan Sözen, korucuların maaşı, özlük hakları gibi sorunlarının çözülmesini istedi. Sözen, korucuların sosyal güvence altına alınması gerektiğini ifade ederek, “30 yıldır bu bölgede canıyla, malıyla kanı pahasıyla camiasında bin 658 şehit vermiş korucularımızın her gün çarşı ortasında infaz edilmesini asla doğru ve kabul bulmuyoruz. Bunun karşısında susmayacağız. Devlet için 30 yıldır bu ülkede fedakarlık eden korucularımızın özlük haklarını, maaşlarını, silah yasasını acil bir şekilde TBMM’den geçmesini istiyoruz. Bu ülkede temizlik işçisi bile sigortasız çalıştırılmazken, korucularımız devlet tarafından sigortasız çalıştırılarak, devletin kendi koyduğu kanunu kendisi çiğnemektedir. Korucularımızın sosyal güvence altına alınmasını istiyoruz. Eğer çözüm sürecinde bizim bu kahraman camiamıza ihtiyaç duyulmuyorsa, Sayın Başbakanımıza gönül huzuruyla çağrıda bulunuyoruz, korucu camiası sizin için faydalı değilse yarın biz temsilcileri çağırın, koruculuk sistemini hep birlikte kaldıralım. Ama çözüm süreci tutmazsa, yarın tekrar bu insanlara ihtiyaç duyulursa, devletten küsen bu insanları devletin yanında bulmak çok zor olur. Şehitlerimizin aziz hatıralarını çiğnetmeden bu çözüm sürecinin başarıyla sonuçlanmasını arzu ediyoruz” şeklinde konuştu.
Yapılan açıklamanın ardından korucular sessizce dağıldı.
(İHA)