BIST 9.680
DOLAR 32,43
EURO 34,46
ALTIN 2.489,74
HABER /  DÜNYA

Kosova-Sırbistan ilişkilerinde önemli adım

Olaylı protestolara neden olan Kosova ile Sırbistan arasında ilişkilerin normalleştirilmesini öngören anlaşma onaylandı. <br/>AB’nin arabulu...

Abone ol

Olaylı protestolara neden olan Kosova ile Sırbistan arasında ilişkilerin normalleştirilmesini öngören anlaşma onaylandı.
AB’nin arabuluculuğuyla 19 Nisan tarihinde Kosova ile Sırbistan Başbakanları tarafından Brüksel’de imzalanan anlaşma, 3’ü red ve 1’i çekimser olmak üzere 84 evet oyu ile onaylandı. Oylamadan önce 3. büyük muhalefet partisi konumundaki Vetëvendosje Hareketi milletvekillerinin meclis genel kurulu oturumunda pankart açması ve oylamayı engellemesi üzerine meclis güvenlik personeli, partinin milletvekillerini salondan çıkardı.
Vetëvendosje Hareketi milletvekillerinin salon dışına çıkarılmalarının ardından yapılan oylamada söz konusu anlaşma onaylandı.

ÜLKE KARIŞTI
Kosova ile Sırbistan arasında AB’nin arabuluculuğunda imzalanan anlaşmanın Kosova Meclisi’nde oylanması öncesinde Priştine’de hükümet karşıtı protesto gösterileri düzenlendi. Gösterilerde ilk belirlemelere göre 17 polis yaralanırken, 68 gösterici polis tarafından gözaltına alındı.
Hükümet karşıtı protestolarıyla tanınan Vetëvendosje Hareketi tarafından düzenlenen protestolara yüzlerce kişi katıldı. Kosova ile Sırbistan arasında ilişkilerin normalleştirilmesini öngören anlaşmanın gündeme getirildiği meclis binasına milletvekillerinin girmesini engelleyen göstericiler, farklı bir taktik uygulayarak meclisin 6 giriş kapısında nöbet tuttu. Göstericiler milletvekillerinin meclis binasına girmesine izin vermezken, polis milletvekillerini olay yerinden uzaklaştırmak zorunda kaldı. Milletvekillerinin toplantıya girememeleri üzerine Kosova Meclisi Genel Kurulu oturumuna ara verildi.
Milletvekillerinin meclise girişini engelleyen protestocular ile polis arasında zaman zaman arbede yaşandı. Protestocular, meclise giriş yerlerinde kordon kuran polisin üzerine renkli boya dökerek, bazı giriş kapılarında da polisin üzerine içi boya dolu plastik şişelerle saldırdı. Meclis girişlerini engelleyen protestoculara müdahale eden polis, 68 göstericiyi gözaltına aldı. Protestocular polise renkli boya ve sırça misketlerle saldırırken, polis biber gazı ile göz yaşartıcı gaz kullandı.
Polis araçlarıyla milletvekillerinin meclis binasına getirilmesinin ardından devam eden meclis genel kurul toplantısında anlaşmanın oylanması, Vetevendosje Hareketi tarafından açılan “Hashim’in Kosova’sı” yazılı Kosova haritalı pankartla engellendi. Ardından oturuma ara verildi. Oylamayı zor kullanarak engellemeyi çalışan Vetevendosje Hareketi milletvekillerinin meclis güvenlik görevlileri tarafından salondan çıkarılmayı çalışıldığı öğrenildi.
(İHA)