BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Korsan doğalgaz firmalarına dikkat

İstanbul Gaziosmanpaşa'da 5 kişinin doğalgazdan ölmesi sonrası gözler korsan doğalgaz firmalarına çevrildi.

Abone ol

Doğalgaz Derneği Başkanı Ramazan Ergün, yerel yönetimlerin yetkisiz faaliyet gösteren korsan doğalgaz firmalarına karşı denetim başlatmalarının kazaların artmasını önleyeceği değerlendirmesinde bulundu.

Ergün, İstanbul'un Gaziosmanpaşa'da anne ile 4 çocuğunun karbonmonoksit gazından zehirlenmesiyle ilgili yaptığı yazılı açıklamada, doğalgazın doğru kullanıldığında güvenli bir yakıt olduğunu belirtti.

ALINACAK ÖNLEMLER

Doğalgaz kullanımına başlanılabilmesi için yetkili mühendislerce çizilmiş projelere uygun doğalgaz tesisatlarının, gaz dağıtım şirketlerince kontrolünün yapılması gerektiğini ifade eden Ergün, doğalgaz kazalarına karşı şu önlemlerin alınması gerektiğini kaydetti. 

Ergün, şöyle devam etti:

''Mutfaklarınızdaki ve bacalı cihazlarınızın olduğu odalardaki havalandırma menfezlerini kapatmayınız, eğer menfeziniz yoksa mutlaka açtırınız. Doğalgazın kendine has kokusu vardır, bu kokuyu duyduğunuzda 187 Acil'i arayınız. Evinizin tuğla bacalarını itfaiyeye kontrol ettiriniz. Doğalgaz tesisatlarınıza yetkisiz kişiler haricinde müdahale ettirmeyiniz. Doğalgaz tesisatınızı senede 1 defa yetkili kişilere muayene ettiriniz. 

Doğalgaz tesisatı yapım işi 4646 sayılı Doğalgaz Piyasası Kanunu'na göre yetki almış kişilerce yapılmalı. Ancak korsan olarak faaliyet gösteren doğalgazcıların denetimsizlik yüzünden yetkisiz olarak doğalgaz işlerini yaptıkları bilinmektedir. Özellikle yerel yönetimlerin yetkisiz olarak faaliyet gösteren korsan doğalgaz firmalarına karşı denetim başlatmaları ve inşaat projelerinde ruhsat alma esnasında doğalgaz tesisatlarının yapımı için mutlaka yetkili firma istenmesi kazaların artmasını önleyecek. Bir diğer hususta doğalgaz tesisatlarının bakımının yapılmasıdır.''