BIST 10.159
DOLAR 32,16
EURO 35,06
ALTIN 2.472,09
HABER /  GÜNCEL

Korkmayın! İftarda bomba patlatılacak

İftar vaktini duyurmak için top atılırdı malum... Ama belediyeler artık top atışı yapacak barut bulamıyor. Çare ise bombada...

Abone ol


Ramazanda iftar ve imsak vakitlerini bildirmek için yıllardan beri geleneksel olarak kullanılan kurusıkı top atışların yerini ses bombaları aldı.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKE) bir süre önce kara barut imaline son verince, bazı kent merkezlerinde ve ilçelerde Ramazan ayında kullanılan ve kurusıkı atış yapan eski toplar kullanılamaz hale geldi.

Barut bulamayan ve top atışı yapamayan belediyeler, çareyi ses bombaları kullanmakta buldu.

Havai fişek ve ses bombası ithalatçılarından Mevlüt Özdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ramazan ayının yaklaşması nedeniyle satışların canlandığını ve çok sayıda belediyeye ses bombası sattıklarını söyledi.

Özdemir ''Uzakdoğu ülkelerinden ithal ettiğimiz ses bombaları, en çok Ramazan ayında iftar ve imsak vakitlerini bildirmek için kullanılıyor. Ramazanda top atma geleneği artık ses bombası atma geleneği olarak sürüyor'' dedi.

BOMBALARI SADECE UZMANI ATABİLİYOR


Proteknik malzeme olarak adlandırılan havai fişek, ses bombası ve diğer patlayıcıların satıcılığını yapan Hasan Nayman ise bu tip malzemeleri sadece belgesi olan kişilerin ateşleyebileceğini söyledi.

Nayman, ''Havai fişek ve ses bombalarını 'A sınıfı ateşleyici belgesi' olmayanlar kullanamazlar. Belgesi olmayanın bu tür patlayıcıları kullanmaları kanunen yasaklanmıştır. İthal ses bombalarını toptan 10 liraya, yerlisini ise 15 liraya satıyoruz. Çok sayıda belediye toplu halde ses bombası satın alıyor'' diye konuştu.