BIST 10.159
DOLAR 32,20
EURO 35,14
ALTIN 2.472,33
HABER /  DÜNYA

Köprü saniyeler için yerle bir oldu

Çin’in Vuhan kentinde yaklaşık 3.5 kilometre uzunluğundaki dev köprü, kapasitesinin yetersiz kaldığı gerekçesiyle yetkililer tarafından sani...

Abone ol

Çin’in Vuhan kentinde yaklaşık 3.5 kilometre uzunluğundaki dev köprü, kapasitesinin yetersiz kaldığı gerekçesiyle yetkililer tarafından saniyeler içinde yerle bir edildi.
Yaklaşık 1,4 milyarlık nüfusuyla Dünya’nın en kalabalık ülkesi olan Çin’in, Hubei eyaletinin yönetim merkezi Vuhan kentindeki 3.5 kilometre uzunluğundaki dev otoyol köprüsü, kapasitesinin artık yetersiz kaldığı gerekçesiyle yetkililer tarafından saniyeler içinde yerle bir edildi. 1997 yılında inşa edilen ve bugüne kadar Şangay-Tibet arasındaki Çin Ulusal Karayolu’ nun önemli bir parçası olan çift şeritli Zhuan-Yang Köprüsü’nün artık halkın ulaşım ihtiyacını karşılamakta yetersiz kaldığı, yıkılan köprünün yerine 6 şeritli ve 1,5 kilometre daha uzun yeni bir köprü yapılacağı kaydedildi.
Vuhan kenti yerleşim bölgesinin tam ortasından geçen 3.5 kilometre uzunluğundaki devasa köprünün geçtiğimiz gece saatlerinde Vuhan halkı uykudayken yerle bir edildiği bildirildi. Köprünün imhasında çok sayıda dinamit kullanıldığı belirtilirken, muhtemel kaza ve hasarları önlemek için ise mühendisler tarafından birtakım özel önlemlerin alındığı kaydedildi. 100 bin voltluk elektrik kablo donanımı ve 30 ayrı yer altı boru hattı boyunca yer alan devasa köprünün ayrıca Çin’in güney ve kuzey bölgeleri arasındaki gaz transferini sağlayan en büyük boru hattının üzerinden de geçtiği belirtildi. Bu durumdan dolayı köprünün yıkılması konusunda daha dikkatli hareket ettiklerini belirten Vuhan Yıkım Mühendisliği Şirketi Başkanı Xie Xianqi, ’Çevre çok karmaşık olduğundan dolayı çok sert önlemler aldık. Mesela, yıkım esnasında oluşacak muhtemel toz bulutunu azaltmak için köprü boyunca büyük su torbaları koyduk. Patlama esnasında su torbaları tozu emebilir.’ şeklinde konuştu.
Patlama esnasında çevrede oluşabilecek hasarı önlemek adına ayrıca köprünün ayaklarının pamuk ve kum torbalarıyla iyice sarıldığı da kaydedildi. Çin’de sadece saniyeler içinde yerle bir edilen 3.5 kilometre uzunluğundaki bu köprü, Çin’de şimdiye kadar yıkılan en uzun köprü olarak ulusal rekoru da eline aldı.
(İHA)