BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  SPOR

Kopenhagdan Obamaya Rio resti

2016'daki 31. Olimpiyat Yaz Oyunları'na Brezilya'nın Rio de Janeiro şehri ev sahipliği yapacak.

Abone ol

Dünya Olimpiyat Komitesinin Kopenhag’daki kongresine katılarak, 2016 31. olimpiyat oyunlarının Chicago’da yapılması için kulis çalışmaları yürüten ve komite üyelerine etkili olmaya çalışan ABD Başkanı Barack Obama ve Eşi Michelle Obama’nın gayretleri ters tepti.

Kopenhag, Chicago, Tokyo, Madrid ve Rio De Jenerio’daki heyecanlı bekleyiş Danimarka sati ile 18.30, Türkiye saati ile 19.30’da son buldu ve Olimpiyat Komitesi Başkanı Jacques Rogge aday ülkelere çalışmalarından dolayı teşekkür ederek ev sahipliği yapacak şehrin Rio De Jenario olduğunu açıkladı.

Ünlü Futbolcu Pele gözyaşlarını tutumadı. Brezilya yıllardır yürüttüğü çaba ve harcadığı milyonlarca dolar paranın karşılığını aldı. Bazı komite üyeleri, Obamaların, komite üyelerini etkilemek için Kopenhag’a kadar gelişlerinin baskı yaratmak istedikleri şeklinde enlaşıldığını ve ters tepki yarattığını söylediler. Bazı komite üyeleri de oylarını bir futbol ülkesi için kullandıklarını söylediler.

Olimpiyatlara ev sahipliği yapacak ülke ve şehrin açıklanmasına tam 31 dakika kala, Chicago ve Tokyo elenince geriye sadece Madrid ve Rio De Jenerio kaldı. Tokyo ve Chicago’non elenmesiyle birlikte Japonlar ve ABD’liler kendilerini otellerine kapatarak basına görünmemeye çalıştılar. Obamalar sayesinde 2016 olimpiyatlarına ev sahipliği yapacaklarına garanti gözüyle bakan Amerikalıların ağzını bıçak açmadı.

106 Kişiden oluşan olimpiyat komitesinin oylamasının neticesi, Kopenhag Belediye sarayı önüne kurulan dev ekrandan naklen verildi. 4 aday ülkenin halkları ve Danimarkalılar neticeyi öğrenmek için belediye meydanını doldurdular.