BIST 10.083
DOLAR 32,42
EURO 34,84
ALTIN 2.440,44
HABER /  GÜNCEL

Konya halinde büyük yangın

Boş kasalar tutuştu, yangın çıktı. Ancak alevler büyük bir hızla depolara yayıldı. Sabotaj ihtimali var. 1 kişi gözaltında...

Abone ol

KONYA'da Büyükşehir Belediyesi'ne ait 81 işyerinin bulunduğu Adnan Menderes Sebze ve Meyve Hali'nde çıkan ve 4.5 saatte kontrol altına alınabilen yangında 20 işyeri kül oldu, 10 işyeri hasar gördü. 

Görgü tanıklarının 4 noktada birden başladığını söylediği yangının kundaklama sonucu çıktığı sanılırken, 1 şüpheli gözaltına alındı. Tatil günü ve halin kapalı olması nedeniyle yangında şans eseri can kaybı ve yaralanan olmadı.
Merkez Selçuklu ilçesindeki Adnan Menderes Sebze ve Meyve Hali'ndeki yangın, saat 10.30 sıralarında başladı. Halde işyeri bulunan İbrahim Dönmez, bölgeden tesadüfen minibüsle geçerken kapalı işyerinden alevler yükseldiğini görünce itfaiyeye haber verdi. İftaiye ekipleri kısa sürede gelerek, bu işyerindeki yangını söndürdü. Hemen ardından hal içindeki 4 ayrı noktada işyerlerinden alevler yükselmeye başlayınca itfaiye ekipleri takviye isteyerek alevlere müdahale etti.
ORTALIK CEHENNEME DÖNDÜ
İşyerlerinde bulunan tahta ve plastik kasaların tutuşması sonucu bir anda yayılan alevlerle ortalık cehenneme döndü. Alevler yangınların başladığı işyerlerinin çevresindeki çok sayıda işyerini sardı.
İtfaiye ekipleri alevlere müdahale etmek için kapalı olan işyerlerinin duvarları balyoz ve iş makinaları ile yıktı. Bazı işyerlerindeki meyve kasaları yangını haber alıp gelen işyeri sahipleri tarafından ve yardım için gönderilen iş makineleri ile çıkartıldı.
Yangının ilk saatlerinde Büyükşehir Belediyesi'ne ait 30 itfaiye aracı müdahale etti. Ardından 3'üncü Ana Jet Üs Komutanlığı ile Çevre ve Orman İl Müdürlüğü'ne bağlı itfaiye ekipleri de gelerek yangın söndürme çalışmasına katıldı.
Yangın söndürme çalışmalarına katılanlardan yoğun dumandan zehirlenen 1'i itfaiye eri olmak üzere 5 kişi Konya Numune Hastanesi'ne kaldırıldı. Yine dumandan etkilenen 6 kişiye, bekletilen ambulanslarda müdahale edildi. Yaklaşık 4.5 saatte kontrol altına alınabilen yangını söndürmek için itfaiye ekiplerine Çevre ve Orman Bakanlığı'nca bulundukları yerlerden sevke edilen 2 helikopter de havadan destek verdi. Yangın söndürme çalışmalarına katılanlara takmaları için maske verildi ve ayran dağıtıldı.

YETKİLİLER NE DİYOR
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı AKP'li Tahir Akyürek, aynı halde 2000 yılında yine büyük bir yangın çıktığını hatırlatarak, alınan önlemlerin yetersiz olduğunun anlaşıldığını söyledi. Akyürek, "İtfaiye ekipleri yangını kontrol altına aldı, hasar tespit çalışmalarına başlandı" dedi.
Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, yangının kontrol altına alındığını, itfaiye ekiplerinin yanı sıra 2 helikopterin de havadan destek verdiğini söyledi. Vali Doğan, "Sabotaj olduğunu söylemek henüz erken, arkadaşlarımız çalışmalarını sürdürüyor. Yangının çıkış nedeni bu araştırma sonunda belli olacak" demekle yetindi.

SABOTAJ İHTİMALİ
Yangını ilk gören haldeki işyeri sahibi İbrahim Dönmez, "Minibüs ile hal önünden geçerken, giriş kısmının sağ tarafında yangın olduğunu gördüm. Minibüsten inip, hemen itfaiyeye haber verdim. İtfaiye orayı söndürdüğü sırada 4 ayrı işyerinde yangın başladı. Daha sonra diğerlerine de sıçradı" dedi.
Görgü tanıklarının ifadeleri yangının kundaklama sonucu çıktığı şüphesini güçlendirdi. Gözaltına alınan ve kimliği açıklanmayan 1 kişinin sorgusu devam ederken polis, yeni gözaltılar olabileceğini söyledi.