BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL  /  EMLAK

Konut fiyatlarında 7 yılın en hızlı çıkışı

Konut fiyatları ABD'de Mart ayı itibariyle sona eren 1 yıllık dönemde yüzde 10.2 artış gösterdi

Abone ol

Konut fiyatları ABD'de Mart ayı itibariyle sona eren 1 yıllık dönemde yüzde 10.2 artış gösterdi.

Konut sektöründe yaşanan toparlanmanın gittikçe ivme kazanmasıyla beraber ABD'de konut fiyatları Mart ayı itibariyle geçen son 12 ay boyunca 7 yılın en sert yükselişini gerçekleştirdi.

S&P/Case-Shiller endeksi 2012 Mart ayı itibariyle yüzde 10.9 yükselirken, Nisan 2006'dan bu yana en sert yükselişi gösterdi. Konut fiyatları Şubat ayında yüzde 9.4 ilerleme göstermişti. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanı yüzde 10.2 yükseliş beklemişti.

ABD'de ucuzlayan borçlanma maliyeti ve yükselen güven yatırımcıların daha fazla konut alımı yapmasını sağlarken, piyasadaki müsait konutların oranı neredeyse son 10 yılın en düşük seviyesinde izliyor. Yükselen fiyatlar hanehalkı finansmanına katkıda bulunurken, Williams-Sonoma gibi perakendecilerdeki satışlara da katkı sağlıyor.konuthaberleri.com

Connecticut'ta bulunan UBS Securities LLC ekonomisti Kevin Cummins, "Fiyatların yukarı yönlü hareketi güvene de aynı şekilde yansıyacaktır. Bu gibi şeyler daha iyi ve daha geniş bir aktiviteye Yol açacaktır" ifadelerini kullandı.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahminleri yüzde 9.3 ve yüzde 10.6'lık yükseliş arasında değişiklik gösterdi. S&P/Case-Shiller endeksi 3 aylık ortalamalara dayandırılıyor.

Bugünün verileri aynı zamanda bütün ülke genelinde çeyrek dönemlik bazı figürler yansıttı. ABD'nin tamamı genelinde fiyatlar Aralık ayında sona eren 1 yıllık periyodda yüzde 7.3 yükselirken, Mart ayında sona eren 1 yıllık periyodda ise yüzde 10.2 tırmandı.