BIST 10.159
DOLAR 32,21
EURO 35,08
ALTIN 2.471,56
HABER /  GÜNCEL

Kongre Libya operasyonunun yasallığını sorguluyor

Amerikalı siyasetçiler Başkan Obama'nın Libya'daki operasyon için Amerikan Kongresi'nden onay almış olması gerektiğini savunuyor. Beyaz Saray kaygılara yanıt vereceğini söyledi.

Abone ol

Amerikan Kongresi'ndeki Cumhuriyetçiler ülkenin Libya operasyonuna katılmasının yasal zeminini sorguluyor.

Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner, Obama yönetiminin Libya operasyonu ile başkanların askeri operasyonlar için Kongre'den onay talep etmesini gerektiren yasaları çiğneme tehlikesi yarattığını söyledi.

Sözü edilen onay talep etme süresi Pazar günü doluyor.

Beyaz Saray yönetimi tanınan süre bitmeden Cumhuriyetçilerin kaygılarına yanıt vereceklerini söyledi.

BBC Washington Muhabiri Steve Kingstone, şimdiye dek hiç bir başkanın 1973'te çıkarılan Savaş Yetkisi Kararnamesi'ni uygulayarak hareket etmediğini belirtiyor.

Kararname, askeri operasyonlar için 60 gün içinde Kongre'den onay kararı çıkarılmasını gerektiriyor; askerlerin çekilmesi için 30 günlük ek bir süre daha tanıyor.

1973'ten bu yana hiç bir ABD Başkanı, Kararname'yi bağlayıcı kabul etmedi. Hatta kararın güçler ayrımı açısından anayasaya aykırı olduğunu iddia edenler var.

Ancak Kararname, Kongre üyelerinin yönetim karşısında siyasi duruşlarını ortaya koyması açısından önemli bir koz oluşturuyor.

Kongre bastırıyor

Kongre üyeleri, yönetimin operasyonlar konusunda kendilerine sürekli ve düzenli ilerleme raporları sunmasını istiyor.

Hatta Demokrat milletvekili Dennis Kucinich ve Cumhuriyetçi Walter Jones, Libya operasyonu için Obama aleyhinde dava açmayı düşündüklerini söyledi.

Cumhuriyetçi Meclis Başkanı John Boehner, Kararname'de öngörülen 90 günün bu Pazar dolmuş olacağını vurguladı.

Uygulamada pek çok Cumhuriyetçi Libya'ya NATO müdahalesi fikrine destek veriyor.

Ancak Kongre üyeleri, ülkenin oynadığı rolün çizgilerinin net şekilde çekilmemiş olmasından rahatsız.

Libya lideri Muammer Kaddafi karşısındaki ilk bombardıman dalgasına öncülük eden Amerikan kuvvetleri, komutayı NATO'ya devrettikten sonra destek rolü üstlenmeye başlamıştı.

Barack Obama, başta Kongre'ye operasyon konusunda bilgi verdi, ancak yetki talep etmedi.

Obama yönetiminin şimdi 40 sayfa kadar bir raporla, operasyonun gidişi konusunda bilgi vermesi ve uygulamaları savunması bekleniyor.