BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Komşudaki kriz Türkiye'ye yaradı

Küresel ekonomik kriz Aliağa Gemi Söküm Tesisleri'nde iş yoğunluğunu artırdı.

Abone ol

Geçen yılın tamamında 652 bin ton olan bölgenin hurda üretimi, bu yılın ilk 6 ayında 550 bin tonla rekor seviyeye ulaştı.

Aliağa Gemi Geri Dönüşüm Sanayi Derneği Atık Yönetim Merkezi Sorumlusu Ersin Çeviker, yaptığı açıklamada, gelen gemilerin bayrağı farklı olsa da çoğunluğunun sahibinin, ekonomik kriz yaşıyan Yunanlı armatörler olduğunu söyledi.

Krizdeki Yunanistan'ın adalara desteği kesmesiyle birlikte atıl kalan gemilerin, rotayı Aliağa'ya kırdığını belirten Çeviker, 2009 yılında başlayan küresel ekonomik krizle birlikte dünyada navlun fiyatlarının düşmesi ve ülkeler arasındaki ticaretin azalmasının Aliağa Gemi Söküm Tesisleri'nde faaliyet gösteren firmaların büyümesinde merdivenin ilk ayağını oluşturduğunu kaydetti.

Söküme gelen gemilerin çoğunluğunu Yunanlıların oluşturduğunu anlatan Ersin Çeviker, şöyle konuştu:

“Dünyada en büyük ticari filoya sahip ülkelerden biri olan Yunanistan, küresel ekenomik krizden en fazla etkilenen ülkelerden biri oldu. Yunanistan hükümeti, ana kıtayla adalar arasındaki ulaşımı finanse ediyordu. Ekonomik kriz sebebiyle adalarda yaşayan vatandaşlarına ana kıtayla daha ekonomik ulaşım sağlamaları için uyguladığı desteği geçen yıl kaldırdı.

Taşımayı bırakan devlet, desteği de kesince özellikle adalara çalışan gemiler atıl kaldı. Geçen yıl Yunanistan'a ait 21 gemi tesislerimizde söküldü. Geçen sene söktüğümüz Daliana, Capricorn, Taurus, Alexandrat, Marina, Samothraki, Ramilda, Dimitroula ve Aries isimli gemiler, adalarla ana kıta arasında Ro-Ro, kargo ve yolcu taşımacılığı yapıyordu.”

Çeviker, krizin Yunanistan'da bitmeyen gemileri de söktürdüğünü, geçen yıl Pire Limanı'nda inşası devam eden iki kruvaziyerin yapımından vazgeçildiğini ifade etti.

Yunanistan'dan gemi geliminin devam ettiğini dile getiren Çeviker, şunları söyledi:
“Kriz Yunanistan'a çok sayıda gemiyi sattırdı. Bu yılda hala Yunanistan'dan gemi almaya devam ediyoruz. Söküme gelen gemilerin bayrağı farklı olsada yüzde 70'e yakınının sahibinin Yunanlılar olduğunu biliyoruz. Vergi açısından sağlanan kolaylıklar sebebiyle kayıtları başka ülkeler adına yapılmış.

Tesislerde sökülen Togo, St-Vincent, Panama ve Malta adına kayıtlı 36 geminin çoğunun da Yunanlılara ait olduğunu biliyoruz. İlk altı ayda Aliağa'da sökülen 182 gemiden 13'ü Yunanistan bayraklı. Bu gemilerden 6'sı adalara su taşıyan tanker, 3'ü yine Ro-Ro ve yolcu, 1'i römorkör, 3'ü kuruyük gemisi. Yunnistan'daki kriz bu yılda bize fırsat olmaya devam ediyor gibi gözüküyor.”

KÜRESEL KRİZ BİZE YARADI

Aliağa Gemi Söküm Tesisleri'nde faaliyet gösteren firmaların 2009 yılında başlayan küresel ekonomik krizle birlikte büyümeye başladığını vurgulayan Çeviker, bölgede faaliyet gösteren 21 firmanın şu anda yüzde 100 kapasiteyle çalıştığını ifade etti. Tesislerde 1500 kişinin çalıştığını, haziran ayı sonu itibariyle 182 geminin söküme alındığını dile getiren Çeviker, “Küresel ekonomik kriz büyümemizde merdivenin ilk ayağını oluşturdu. 2009 yılında başlayan büyüme 2010 ve 2011'de de sürdü. 2012'de de yükseldi. Geçen yıl ilk altı ayda 320 bin ton olan hurda üretimi, bu yıl 550 bin ton oldu. Bölgedeki firmaların yıllık hurda üretim kapasitesi 900 bin ton. Yılı yüzde 100 kapasiteyle kapatacağımızı tahmin ediyoruz” dedi.

Armatörlerin, boş kalan eski gemileri söküme gönderdiğine dikkat çeken Çeviker, dünya genelinde gemi sökümünün önümüzdeki yıllarda daha da artacağını vurgulayarak, “Dünya filosu şu anda 1 milyar detweyt ton gibi bir taşıma kapasitesine sahip. Bu gemilerin yaş ortalaması da 24. Deniz üzerinde bu çok yüksek bir yaş. Eski hurda anlamına geliyor. Geminin yaşı artıkça çevreye ve denize zararları artıyor, teknolojinin gerisinde kalıyorlar. Çevre riski nedeniyle bu gemiler bazı limanlara alınmıyor. Sökümden başka çare kalmayınca bunların önümüzdeki yıllarda söküme gönderileceğini düşünüyorum” diye konuştu.