BIST 9.670
DOLAR 32,59
EURO 34,85
ALTIN 2.494,38
HABER /  GÜNCEL

Meksika seçiminde kara para iddiası

Meksika'daki başkanlık yarışının galibi Pena Nieto, ikinci gelen rakibi tarafından 'kara para' kullanmakla suçlanıyor.

Abone ol

Andres Manuel Lopez Obrador

Meksika Devlet Başkanlığı yarışını ikinci bitiren Andres Manuel Lopez Obrador, gerisinde kaldığı rakibini kampanya sırasında mali yolsuzluk yapmakla suçladı.

Solcu aday Lopez Obrador, seçimi kazanan Kurumsal Devrimci Parti adayı Enrique Pena Nieto'nun kampanya sırasında 'kara para' kullandığını iddia etti.

Paravan şirketler aracılığıyla ön ödemeli banka kartları alındığını öne süren Lopez Obrador, bu kartların merkez-sol adayı Pena Nieto'ya oy vermeleri için seçmenlere dağıtıldığını söyledi.

Lopez Obrador'un hukuk danışmanı Jaime Cardenas, daha da ileri gitti. Bir soru üzerine Cardenas, "kampanyada uyuşturucu parası kullanıldığına ilişkin kesin kanıtları olmadığını" belirterek, "Bunu yetkili makamlar soruşturmalı" dedi.

Pena Nieto'nun partisi ise iddialara sert yanıt verdi: "Alçakça bir iftira olan para aklama iddialarını, kabul edilemez suçlamalar olarak reddediyoruz. Lopez Obrador önce 'yeniden sayım' istedi; sonuç doğrulanınca savını 'kitlesel oy satın alma' olarak değiştirdi; o da olmayınca şimdi başka bir asılsız suçlama olarak para aklamayı gündeme getiriyor."

1 Temmuz'daki seçimin resmi sonuçlarına göre, Pena Nieto yarışı yüzde 38,21 oy oranıyla kazanırken, Lopez Obrador yüzde 31,59'da kalmıştı.

İtirazları değerlendiren seçim kurulunun Devlet Başkanlığı koltuğuna oturacak seçim galibini ilan etmek için eylül başına kadar vakti bulunuyor.