BIST 9.525
DOLAR 32,53
EURO 34,77
ALTIN 2.491,29
HABER /  GÜNCEL

İsrail'in Ege Denizi'nde yaptığına bakın!

İsrail savaş gemileri tarihte ilk kez Ege’de hakiki mermilerle tatbikat yaptı.

Abone ol

Yunan savaş gemileri ise Türkiye ile Yunanistan arasında 15 Haziran-15 Eylül tarihleri arasında Ege’de uygulanan tatbikat yapılmaması moratoryumuna uyarak İsrail’in tatbikatına katılmadı.

Sa’ar 5 ve Sa’ar 4.5 tipi iki İsrail savaş gemisi, Ege’nin güneydoğusunda Yunan karasuları içinde Atina’ya deniz yoluyla iki saat mesafede bulunan Hydra adasının güneyinde ve Mora Yarımadası’nın yakınında bulunan bulunan Karavia kayalıkları bölgesinde hakiki mermilerle atış-talim tatbikatı yaptı. Tatbikatın gerçekleştiği bölge Türkiye karasularına oldukça uzak.

Yunan silahlı kuvvetlerinin, İsrail ile son iki yılda gerçekleştirdiği ortak tatbikatların aksine, bu defaki tatbikatta yer almaması dikkat çekti.

Yunan tarafı, hem Türkiye’nin girişimi hem de 1988 yılında dönemin dışişleri bakanları Mesut Yılmaz ile Karolos Papulyas arasında Atina’da imzalanan turizm sezonunda Ege’de tatbikat yapılmaması moratoryumu yüzünden yer almadı.

İsrail, Türkiye ile ilişkilerinin bozulmasından sonra hem Yunanistan hem de Kıbrıs Rum Kesimi ile askeri alanda sıkı işbirliğine girdi.