BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  DÜNYA

Kolombun mezarı nerede?

100 yıllık 'Kristof Kolomb'un mezarı nerede?' tartışması genetik araştırmayla netleşti.

Abone ol

Kâşif Sevilla'da gömülü ancak bir kısmı da Dominik'te olabilir.
Kristof Kolomb, ölümünün 500. yılında İspanya'da etkinliklerle anılırken, İspanyol bilim adamları ünlü kâşifin Sevilla Katedrali'nde gömülü olduğunu gösteren yeni kanıtlar bulunduğunu öne sürdü. Böylece Dominik Cumhuriyeti ve İspanya arasında 100 yıldır süren 'Kolomb'un mezarı nerede?' tartışması genetik araştırmalarla yeni boyut kazandı. Ancak 2002'de başlayan araştırmaya göre, Kolomb'a ait bazı kalıntıların Sevilla'da gömüldüğü kesinleşse de bazı kalıntıların Dominik Cumhuriyeti'nde olma ihtimali hâlâ var.
İspanyol genetikçi Jose Antonio Lorente önderliğindeki adli tıp ekibi, Sevilla Katedrali'nde gömülü kemiklerle, Kolomb'un kardeşi Diego'nun yine aynı şehirdeki mezarından alınan DNA örneklerini karşılaştırdı ve aralarında tam uyum çıktı.
Kolomb'un kemiklerinin gömülü olduğu söylenen Dominik Cumhuriyeti'nin Santo Domingo şehrindeki Kolomb Feneri'nin yöneticisi Juan Bautista Mieses ise Kolomb'un kendi ülkesinde gömülü olduğunda ısrarlı. Ancak Dominik Cumhuriyeti, buradaki mezarın açılarak, kalıntıların incelenmesine izin vermiyor. İspanyol bilim adamları, Sevilla'da gömülü kalıntıların Kolomb'a ait olduğuna emin, ancak Santo Domingo'dakiler için de tam aksini net biçimde söyleyemiyor. Kolomb'un cenazesi defalarca yer değiştirdiği için bu mezarda da kâşifin vücudundan bir parça olabilir.