BIST 9.722
DOLAR 32,56
EURO 34,98
ALTIN 2.420,67
HABER /  DÜNYA

Kolombiya'da mayın temizliği 165 km alanda yapılıyor!

Dünyanın en fazla mayınlı arazisine sahip ikinci ülkesi Kolombiya’nın başkenti Bogota’da mayın temizleme çalışmaları başlatıldı.

Abone ol

Çatışma Sonrası Dönem Bakanı Rafael Pardo, başkent Bogota’nın Sumapaz bölgesinde düzenlenen mayın temizleme programının açılışında yaptığı konuşmada, yapılacak mayın temizleme çalışmalarının, anti-personel mayın ve el yapımı patlayıcı bulunduğu düşünülen 165 kilometrekarelik bir alanı kapsayacağını açıkladı.

Başkent Bogota’da mayın temizleme çalışmalarının ilk kez başlatıldığını vurgulayan Bakan Pardo, “Okullarda çocuklarına mayınları tanımayı öğreten bir toplumun, barışa doğru yürümesi zorunluluktur.” ifadelerini kullandı.

Pardo, ülke genelindeki mayınlı arazilerin yüzde 40’ında temizlik çalışması yürütüldüğünü belirtti.

Mayın temizliğini 2021'de bitirmeyi hedefleyen Kolombiya’da, çalışmaların yarısı Mayın Temizleme Tugayı, kalan kısmı ise ulusal ve uluslararası organizasyonlar tarafından gerçekleştiriliyor.

DÜNYADA EN FAZLA MAYINA SAHİP İKİNCİ ÜLKE

Afganistan’ın ardından en fazla mayınlı araziye sahip ülke olan Kolombiya’da, mayınların infilak etmesinden kaynaklanan olaylarda yaralanan ve hayatını kaybedenlerin sayısı 11 bini aşıyor. Bunun yüzde 10’unu çocuklar oluşturuyor. Kolombiya'daki mayınlı araziler, hükümetin ülkedeki silahlı gruplarla yaptığı barış görüşmelerinde de en önemli başlıklardan biri olarak öne çıkıyor.

Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) ile Küba'nın başkenti Havana'da yapılan ve barışla noktalanan görüşmeler başladığında taraflar, Antioquia yönetim bölgesine bağlı Briceno kenti kırsalındaki Orejon mezrasında ortak mayın temizliği kararı almıştı. Uzun süren çalışmaların ardından bölge mayınlardan tamamen temizlenirken, bir asker de mayın patlamasında hayatını kaybetmişti.

Ülkedeki bir diğer silahlı grup Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) ile yapılan barış görüşmelerinin ilk turunun ardından da taraflar, belirlenecek bir bölgede mayın temizliği yapılması konusunda anlaşmaya varmıştı.

Kolombiya hükümeti ile ELN arasında Ekvador'un başkenti Quito'da 7 Şubat 2017'de başlayan ve ilk turu 6 Nisan'da sona eren barış görüşmeleri, 17 Mayıs'ta tekrar başlamıştı.

Nüfusu 48 milyonu aşan Latin Amerika ülkesi Kolombiya'da yarım yüzyıldan fazla süren çatışmalar, 260 bine yakın kişinin hayatını kaybetmesine ve 6 milyondan fazla kişinin göç etmesine neden olmuştu.