BIST 9.891
DOLAR 32,57
EURO 34,99
ALTIN 2.460,00
HABER /  GÜNCEL

Kolombiya'da eski İçişleri Bakanı'na bombalı saldırı

Kolombiya’nın başkenti Bogota’da eski İçişleri Bakanı'na düzenlenen saldırıda en az iki kişinin öldüğü bildirildi.

Abone ol

Kolombiya’nın başkenti Bogota’da eski İçişleri Bakanı'na düzenlenen saldırıda en az iki kişinin öldüğü bildirildi.

Polis, kimliği belirlenemeyen bir kişi tarafından eski İçişleri Bakanı Fernando Londono’nun arabasına patlayıcı bir madde yerleştirildiğini söyledi.

Patlamada Londono’nun şoförü ve koruması hayatını kaybederken, 68 yaşındaki Londono ağır bir şekilde yaralandı.

Olayda daha önce beş kişinin hayatını kaybettiği bildirilmişti ancak Bogota’da bir polis şefi şu anda sadece iki kişinin ölümünü teyit edebileceklerini söyledi.

Patlamada yaklaşık 40 kişinin yaralandığı bildiriliyor.

Londono, köprücük kemiğine isabet eden bir şarapnel parçasının çıkarılması için ameliyata alındı. Durumunun normal olduğu bildirildi.

Farc Bağlantısı?

Bogota polis şefi Luis Eduardo Martinez, saldırıdan Kolombiya’nın en büyük isyancı grubu olan Farc’ı sorumlu tuttu.

Şehrin kuzeyinde yaşanan patlamanın birkaç saat öncesinde, Bogota’daki polis merkezinin yakınlarında bulunan bir bomba bulunmuş ve polis tarafından etkisiz hale getirilmişti.

Martinez iki olayın bağlantılı olup olmadığı konusunda henüz bilgi sahibi olmadıklarını ancak her ikisinin arkasında da Farc’ın olduğuna emin olduğunu söyledi.

Sağ kanattan Alvaro Uribe’nin cumhurbaşkanlığı döneminde Adalet ve İçişleri bakanlığı yapan Londono, Farc’a yönelik sert eleştirileri ile biliniyordu.

Kolombiya İçişleri Bakanlığı’ndan Andres Villamizar Farc’ın daha önce Londono’yu tehdit ettiğini söyledi.

Patlayıcı ve adli tıp uzmanları şu anda patlamanın yaşandığı Karakas meydanı civarında incelemelerde bulunuyorlar.

‘Büyük zarar’

Bogota Belediye Başkanı Gustavo Petro saldırıyı kınadı. Twitter üzerinden yaptığı açıklamada kent sakinlerini ihtiyatlı olmaya ve “nefrete karşı harekete geçmeye” çağırdı.

Kolombiya Cumhurbaşkanı Juan Manuel Santos “terörizmin” ülkeye büyük zarar verdiğini ve sona erdirene kadar mücadele etmeye devam edeceklerini söyledi.

On yıldan fazla bir süre önce, Farc daha güçlüyken, Bogota’da ve Kolombiya’nın diğer şehirlerinde sıklıkla bombalı saldırılar yaşanırdı.

Ancak, dönemin Cumhurbaşkanı Alvaro Uribe gerilla grubuna karşı mücadeleyi öncelikli amaçlarından kılınca bu saldırılar ciddi oranda azalmıştı.

Bogota’da Farc’ın yaptığı iddia edilen en son bombalı saldırı 2010 yılı Ağustos ayında, Cumhurbaşkanı Santos’un göreve başlamasının hemen ardından yaşanmıştı.

Bu saldırının ardından küçük çapta bombalı saldırılar yapılmıştı ancak bunların Farc tarafından düzenlenip düzenlenmediği bilinmiyor.