BIST 9.717
DOLAR 32,55
EURO 34,92
ALTIN 2.444,20
HABER /  DÜNYA

Kofi Annan'dan şok eden karar!

BM ve Arap Birliği'nin Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan, görevinden istifa etti.

Abone ol

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, yaptığı açıklamada, Annan'ın görevinden istifa ettiğini, istifa mektubunu ''büyük üzüntüyle'' kabul ettiğini söyledi.

Annan'ın istifası, 31 Ağustos tarihinden itibaren geçerli olacak.

ANNAN'IN HALEFİ KİM OLACAK?

Kofi Annan, istifa kararını, öğleden sonra Cenevre'de düzenlediği basın toplantısında açıkladı.

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan'ın görevinden istifasını BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun üzüntü ile karşıladı. Ban, Annan'ın istifası hakkındaki duygularını dile getirdiği yazılı açıklamada, kendisinin derin bilgi ve tecrübelerinden yararlanmaya devam edeceklerini söyledi.

Genel Sekreter Ban, istifayı şöyle değerlendirdi:

''Birleşmiş Milletler Arap Ligi Devletleri Özel Temsilcisi Kofi Annan'ın istifasını sizlere derin bir üzüntü ile bildirmek durumundayım. Sayın Annan, bana ve Arap Ligi Genel Sekreteri Sayın Nabil el-Arabi'ye 31 Ağustos itibarıyla dolan görevinin uzatılmasını istemediğini bildirmiştir. Kendisine bugüne kadar sarf ettiği çabalar için en derin şükranlarımı sunarım.''

Ban, Kofi Annan için, kendisinin bundan sonra da bilgelik ve tecrübesinden yararlanmak istediğini belirttiği açıklamasında, Suriye'deki taraflara bundan sonrası için ufuk gösterdi.

ŞİDDET SARMALI DEVAM EDİYOR

Arap Ligi Genel Sekreteri ile istişare ederek barış arayışlarını devam ettirdiklerini ifade eden Ban, bu süreçte akan her kanın çözümü daha zor hale getireceğini belirtti.

Ban Ki-mun, ''Maalesef Suriye'de şiddet sarmalı devam etmektedir'' ifadesini kullanarak, ek süre ile uzatılan 6 maddelik planın barış için yeterli olmamasından duyduğu üzüntüyü dile getirdi.

Ban, BM Güvenlik Konseyi'ndeki bölünmelerin de Suriye'deki ara buluculuk misyonunun işini çok zorlaştırdığına vurgu yaptı.

Genel Sekreter Ban, BM'nin, Suriye'de barışçıl yollarla sağlanacak bir çözüm üretilebildiği takdirde başarıdan söz edilebileceğini bildirdi. Bu konuda uluslararası toplum tarafından verilecek desteğin çok önemli olduğunu vurgulayan Ban, Suriye'deki taraflar arasında diyaloğun artırılması konusundaki çabaların çoğaltılması gerektiğini de sözlerine ekledi.

ABD ÇİN'İ VE RUSYA'YI SORUMLU TUTTU

ABD, Kofi Annan'ın BM ve Arap Birliği'nin Suriye özel temsilciliğinden istifa etmesinden, Rusya ve Çin'i sorumlu tuttu.

Beyaz Saray basın sözcüsü Jay Carney, yaptığı açıklamada, ABD'nin Annan'ın Suriye'de şiddete çözüm bulunması çabalarının öncülüğünü yapmaktaki istekliliğini takdirle karşıladığını ifade ederken, Annan'ın istifasının, Rusya ve Çin'in, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'e karşı harekete geçilmesine destek vermeyişinin altını çizdiğini söyledi.

Carney, Suriye hükümetinin, Annan Planı'nı kucaklamaya asla gönüllü olmadığını belirtirken, ABD'nin, şiddetin sonlandırılması için uluslararası müttefikleriyle birlikte çalışmayı sürdüreceğini kaydetti.

Jay Carney öte yandan ülkesinin Suriye'deki muhaliflere silah gönderilmesine karşı çıkmaya devam ettiğini sözlerine ekledi.