BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Arınç'tan dünyaya barış mesajı

Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı, siyasetçileri, büyükelçileri, yabancı misyon temsilcilerini ve pek çok davetliyi iftarda buluşturdu.

Abone ol

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, ''Dünyanın sulhe ihtiyacı var, insanların huzura, barışa ihtiyacı var. Bunları sağlayabilmek, ortak bir mücadeleyle, ortak bir gayretle mümkün'' dedi.

Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı, siyasetçileri, büyükelçileri, yabancı misyon temsilcilerini ve pek çok davetliyi iftarda buluşturdu. Arınç, iftarın ardından yaptığı konuşmada, Ramazan ayının bereketiyle, güzelliğiyle, sadeliğiyle, toleransıyla, sevgisiyle geldiğini belirterek, getirdikleri, dostlukları, arkadaşlıkları, hatırladıkları güzel günler olarak Ramazan'ın hasretle beklendiğini söyledi.

Vakfın 18 yıldır ''diyalog'' kelimesini ağzından düşürmediğini, hayata geçirmeye çalıştığını ve büyük gayretler sarf ettiğini belirten Arınç, insanların birbirleriyle dost olabileceklerini pek çok faaliyetleriyle ortaya koyduğunu dile getirdi.

Arınç, diyalog kurabilmenin medeni hayat için çok büyük bir ihtiyaç olduğunu düşündüğünü ifade ederek, vakfın, insanların birbirini anlaması konusunda da her kurum ve kuruluşla çalışmaları olduğunun altını çizdi.

Vakfın, ''evrensel barışa doğru'' diye bir slogan kullandığını, aslında bir hayalin söylendiğini belirten Arınç, ''Olur mu? Olur'' diye konuştu.

RAMAZAN GÜNÜNDE TANKLAR TOPLAR KULLANILIYOR

Arınç, şunları söyledi:

''En yakın çatışma noktalarının içimizde ve hemen komşularımızda olduğunu gördükçe, hatta uzak bir ülkeyi, Myanmar'ı zikrettikçe, hatta Güney Amerika'dan bir başka ülkeyi veya Asya'nın en güneyindeki ya da kuzeyindeki bir ülkeyi bahsettikçe, evrensel barışta 'ne, nasıl gerçekleşir' diye şüpheyle bakılabilir ama ideal bu olmalı bence. İdeal, evrensel barışın teessüsü için neler yapacağımız konusunda, sadece dinlerarası diyalogla değil, bütün fikirlerin, bütün düşüncelerin, fobilere karşı, korkulara karşı alınabilecek tedbirlerin mutlaka görüşülmesi, konuşulması ve düşünen insanlara bunların anlatılması gerekli.''

Ramazan gününde, tankların, topların kullanıldığı, insanların öldüğü coğrafyaları da bildiklerini anlatan Arınç, oralarda huzur, güvenlik gelmesini istediklerini söyledi.

Arınç, Türkiye'nin de eşbaşkanlığını yaptığı ''medeniyetler ittifakı'' konusunda İstanbul'daki enstitünün çalışmalarını sürdürdüğünü dile getirerek, ''Dünyanın sulhe ihtiyacı var, insanların huzura, barışa ihtiyacı var. Bunları sağlayabilmek, ortak bir mücadeleyle, ortak bir gayretle mümkün'' diye konuştu.

Arınç, ''Bugünkü sıkıntılarımızın temelinde ne varsa bunlar ancak diyalogla, anlayışla, birbirimizi kabul etmekle ve o kabulün şartlarını yerine getirmekle sanıyorum mümkün olabilecek'' dedi.

Birkaç adım, kulaç atmakla ''neticeye vardık'' denilemeyeceğini belirten Arınç, ancak bir maratonun bile bir adımla başladığını kaydetti. Arınç, geçmişe göre daha iyi bir noktada bulunulduğunu ifade ederek, daha çok gayret gösterilmesinin önemli olduğunu söyledi.