BIST 10.046
DOLAR 32,38
EURO 34,56
ALTIN 2.380,88
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Koçhisar Barajı su tutmaya başlıyor

Çorum'un Alaca ilçesinde yapımı devam eden Koçhisar Barajı'nda 15 Aralık'tan itibaren su tutulacağı açıklandı.

Abone ol

Devlet Su İşleri (DSİ) Bölge Müdürü Halit Uzunkaya ve DSİ Şube Müdürü Ünal Demiray, Koçhisar Barajı'ndaki incelemenin ardından Alaca Belediye Başkanı Muhammet Esat'ı ziyaret ederek çalışmalar hakkında bilgi verdiler.

15 Aralık'tan itibaren barajda su tutulmasının planlandığını dile getiren Uzunkaya, su tutulmasının ardından bölgedeki arazilerin kamulaştırılmasına başlanacağını bildirdi.

İçme suyu isale hattı ve arıtma tesisinin de en kısa sürede ihaleye çıkarılacağını dile getiren Uzunkaya, "Barajda su tutulmaya başlanmasıyla birlikte Alaca ve Çorum'a içme suyu tahsisi yapılacak. Kapalı sistem sulama kanallarında çalışma devam ediyor" dedi.

Belediye Başkanı Muhammet Esat Eyvaz, Koçhisar Barajı'nın hizmete girmesiyle ilçenin ve Çorum'un içme suyu sorunun ortadan kalkacağını söyledi.

14 BİN 618 HEKTARLIK ALAN SULANACAK

2003-2006 yılları arasında ödeneği olmadığı için yarım kalan Koçhisar Barajı'nın bu yıl sonunda tamamlanması hedefleniyor. Yatırım tamamlandığında tarım alanları suya doyacak. Modern tarım için önemli bir adım atılmış olacak.

750 bin metrekarelik hacmi ile 14 bin 618 hektarlık bir alana sulama hizmeti verecek olan Koçhisar Barajı, modern tarıma geçişi açısından Çorum çiftçileri için çok önemli bir konumda. Tarlalar, bahçeler en son teknolojik sistem ile sulanacak, endüstriyel bitki üretimi açısından çok verimli olacak.

Sulama, pancar, ayçiçeği, haşhaş ekimi ve diğer endüstriyel bitkilerin üretimini mümkün kılacak, araziye uygun yem bitkilerinin de üretimi ile birlikte hem ürün çeşitlenecek, hem çiftçinin üretimi kaliteli olacak ve artacak, hem de hayvancılık güçlenecek.. Çiftçi eğitimleri ile birlikte ürün verimliliği de artacak.