BIST 10.557
DOLAR 32,17
EURO 35,16
ALTIN 2.431,89
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Kocaoğlu suç örgütü yöneticisi!

Büyükşehir Belediyesindeki operasyona ilişkin savcılıkla hazırlanan iddianamede, sanıklar Aziz Kocaoğlu, Pervin Şenel Genç ve Sait Ersu Hızır'ın suçlama nedeni açıklandı.

Abone ol

Büyükşehir Belediyesindeki operasyona ilişkin İzmir Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, sanıklar Aziz Kocaoğlu, Pervin Şenel Genç ve Sait Ersu Hızır ''suç örgütü kurup yönetmek''le suçlanıyor. Sanıkların bu suçtan 2 ile 6 yıl arasında değişen hapis cezasına çarptırılmaları isteniyor.

Cumhuriyet Savcısı Birol Çengil'in hazırladığı iddianamede Kocaoğlu için ayrıca, ''ihaleye fesat karıştırmak'', ''edimin ifasına fesat karıştırmak'', ''güveni kötüyü kullanmak'', ''yolsuzluk ve usulsüzlüğü görmezden gelerek suçu bildirmemek'', ''zincirleme olarak hizmet nedeniyle görevi kötüye kullanmak'', ''sahte belge düzenlemek'', ''İmar Kanuna aykırı inşaat yaptırma'' suçlamalarından toplam 100 ile 249 yıl arasında değişen hapis cezası talep ediliyor.

Mete Atilla Kırdar ile Fatih Yadoğlu'nun mağdur, Cevahir Cem Kiraz ile Kazım Murat Aydın'ın müşteki olarak yer aldığı iddianamede, 27'si tutuklu 130 sanık bulunuyor.

İddianamede, diğer sanıkların da ''suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve yönetmek, suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak, örgüte bilerek isteyerek yardım etme, örgütün faaliyeti kapsamında çok sayıda ihaleye fesat karıştırma, ihalelerde baskı cebir tehdit uygulama, edimin ifasına fesat karıştırma, haksız menfaat temin etme, hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma, görevi kötüye kullanma, belgelerde sahtecilik, suçu ve suçluları gizleme'' suçlamalarıyla çeşitli miktarlarda hapis cezalarına çarptırılmaları isteniyor.

Bazı bilirkişi incelemeleri devam ediyor

İddianamede, bazı bilirkişi incelemelerinin devam ettiği, ''örgütün faaliyeti kapsamında kalmadığı değerlendirilen örgütlü veya bireysel ihaleye ve edimin ifasına fesat karıştırma, menfaat temin etme, ruhsata aykırı benzin istasyonu işletme'' gibi suçlarla ilgili eylemlerin ''tefrik edildiği'' kaydedildi.

Banka hesaplarının BDDK uzman bilirkişileri tarafından incelenmesinin sürdüğü, mal varlıkları ile ilgili araştırmalar ve ''bir takım usulsüz harcamalarla'' ilgili soruşturmaların devam ettiği belirtilen iddianamede, Büyükşehir Belediyesi Spor Kulübündeki ''usulsüz ödemeler ve yolsuzluklarla ilgili'' soruşturmanın da sürdüğü ifade edildi.

İddianamede, Sayıştay sorgu raporunda geçen çok sayıda ''edimin ifasına fesat karıştırma ve ihaleye fesat karıştırma'' iddiaları ile doğrudan temin yoluyla yapılan kültür sanat hizmet alımları ile ilgili bilirkişi incelemelerinin devam ettiği kaydedilerek, şu ifadelere yer verildi:

''Aramalarda el konulan çok sayıda bilgisayar imajları ile belgelerin incelemelerine devam edilmekte olduğu, ilk aşamada tutuklanan toplam 11 şüphelinin uzun süredir tutuklu olmasından dolayı inceleme ve araştırmaları tamamlanan iddialarla ilgili iddianame düzenlenmesine, örgütün faaliyeti kapsamında işlenmediği değerlendirilen ve soruşturması tamamlanan suçlamalarla ilgili dosyanın ayrı ayrı tefriki ile görevli ve yetkili Cumhuriyet Başsavcılıklarına gönderilmesine karar verilmiştir.''

Tefrik edilen eylemler

İddianamede, örgütün faaliyeti kapsamında kalmadığı değerlendirilen örgütlü veya bireysel ''ihaleye ve edimin ifasına fesat karıştırma, menfaat temin etme, ruhsata aykırı benzin istasyonu işletme'' gibi suçlarla ilgili bazı eylemlerin tefrik edildiği belirtildi.

''Mehmet Hulusi Gülşen grubunun eylemlerine'' değinilen iddianamede, Karabağlar, Gaziemir, Narlıdere, Kuşadası, Söke ve Selçuk belediyelerindeki çeşitli ihaleler ve hizmet alımlarına yer verildi.

Gülşen'in ''uçak ve otel masraflarını Karabağlar Belediyespor Kulübüne fatura ettirmek suretiyle kulübü zarara uğrattığı, Silivri çöp ihalesine fesat karıştırmaya kalkıştığı'' kaydedildi.

İddianamede, ''Suçlamalarla ilgili mevcut kanıtlarla birlikte bilirkişi raporları alınmış ise de bu eylemlerin Büyükşehir Belediyesi içerisinde organize olan suç örgütünün faaliyeti kapsamında işlenen suçlardan olmadığı, M. Hulusi Gülşen liderliğinde oluşturulan ve cebir tehdit yöntemlerine başvurmayan ayrı bir suç örgütü mensupları tarafından işlendiği kanaatine ulaşıldığından, bu suçlar yönünden görevsizlik kararı verilmek üzere dosyanın tefrikine karar verilmiştir'' denildi.

İddianamede, suçlamalar ile ilgili mevcut kanıtlarla birlikte bilirkişi raporları alınmış ise de bu eylemlerin ''Büyükşehir Belediyesi içerisinde organize olan suç örgütünün faaliyeti kapsamında işlenen suçlar değil, müstakil olarak işlenen suçlar olduğu sonucuna ulaşıldığı'' belirtilerek, ''Bu suçlar yönünden görevsizlik kararıyla dosyanın ayrı ayrı tefrikine karar verilmiştir'' denildi.