BIST 10.337
DOLAR 32,27
EURO 34,69
ALTIN 2.404,09
HABER /  POLİTİKA

Meclis'te Sakık'tan Kürdistan çıkışı

Sırrı Sakık'ın, 'Hiç kimse bir coğrafyaya gem vuramaz, bir halkın diline de gem vuramaz' sözleri tartışmaya yol açtı.

Abone ol

TBMM Genel Kurulunda, BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık'ın, TBMM Başkanvekili Sadık Yakut'a yönelik, ''Hiç kimse bir coğrafyaya gem vuramaz, bir halkın diline de gem vuramaz'' sözleri tartışmaya yol açtı.

TBMM Genel Kurulunda, Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu Tasarısı'nın görüşülmesine devam ediliyor.

Sakık, 12. maddede verilen önerge üzerinde söz alarak, BDP Muş Milletvekili Demir Çelik'e yönelik sözlerinden ötürü Yakut'u eleştirdi. Sakık, ''Sayın Başkan, buradaki her konuşmacıya laf yetiştirmeye çalışıyorsunuz. Sizin böyle bir göreviniz yok. Siz zaman zaman Cumhurbaşkanına vekalet ediyorsunuz. Sizin adil olmanız gerekiyor. Bizim burada çıkıp ne konuşacağımıza siz karar veremezsiniz. 1920'li yılların ret ve inkar politikalarının etkisiyle konuşuyorsunuz'' görüşünü ileri sürdü.

Yakut'un, bu sözlere, ''Asıl ret ve inkarı siz yapıyorsunuz'' yanıtı üzerine Sakık, ''Böyle olmuyor Sayın Başkan, siz Meral Akşener'den Güldal Mumcu'dan ders alın. Başka yerlere mesaj göndermeyi düşünüyorsanız bizim üzerimizden yapmayın. Bu politikalar çıkmaz sokaktır. 'Kürdistan'a tepki, 'Kürt coğrafyası'na tepki. Sizin Ekonomiden Sorumlu Bakanınız daha dün 'Irak Kürdistanı'nda bulunuyordu. Orada resmi görüş var, burada yok'' ifadelerini kullandı. Yakut bu sözler üzerine, ''Burada yok tabii, olmayacak' şeklinde yanıt verdi. Sakık da ''Olacak burada da hep beraber olacak'' diye bağırdı.

''Bundan korkmayın biz kaderimizi sizinle birleştirmişiz'' ifadesini kullanan Sakık, ''Bizim kaderimiz Türk halkıyla birlik ve bütünlük içindedir. Bu tartışmalar doğru değil. Bunlar bu sorunu çözmez. Hiç kimse bir coğrafyaya gem vuramaz, bir halkın diline de gem vuramaz'' dedi.

Sakık'ın konuşmasının ardından Yakut tekrar söz alarak, ''Sayın Sakık, benim hiçbir makamda gözüm yok. Etnik yapı üzerinden bir yerlere varmaya çalışıyorsunuz. Önce bunu sorgulamanız gerekiyor'' açıklamasını yaptı.

Kimseyi dinlemiyorsunuz

CHP Isparta Milletvekili Ali Haydar Öner de 13. maddede verilen önerge üzerinde söz alarak, AK Parti milletvekillerine hitaben, ''Kimseyi dinlemiyorsunuz. Bakın dün 'yargılanamaz' denilenler bugün yargılanıyor. Yarın bu tasarıyla siz de Anayasa'ya aykırı hareket etme suçundan yargılanabilirsiniz'' diye konuştu.

Kanunla Anayasa değiştirilemeyeceğini savunan Öner, ''Sayın Başbakan maddeye kendi unvanını koydurmuş. Hiç heveslenmesin. Bu millet cephede eğilen kişiden cumhurbaşkanı seçmez. Milletin yarısını diğerine hasım edenlerden cumhurbaşkanı olmaz'' dedi.

MHP Kütahya Milletvekili Alim Işık ise milletvekillerinin kullandıkları her oyundan ötürü bu dünya ve öbür dünyada vebali olacağını söyledi. ''Yürütmenin istediği her kanunu buradan çıkarmak zorundayız'' diye düşünmenin yanlış olduğunu savunan Işık, ''Vicdanlarınızın sesini dinleyin. Sayın Cumhurbaşkanı ile muhtemel Sayın Cumhurbaşkanı Adayı Başbakan arasında yaşanacak bir çekişmeye bu Meclis alet edilmesin'' şeklinde konuştu.

İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel ise ''etnik yapıların ve Kürtlerin ülkenin gerçekliği olduğunu ve yıllardır Kürt sorunun konuşulduğunu'' öne sürdü. Herkesin konuşmalara saygı göstermesi gerektiğini belirten Tüzel, ''İnsanların birbirini terbiye etmeye çalışmasını doğru bulmuyorum'' dedi.

Görüşmelerin ardından tasarının 14 maddeden oluşan birinci bölümü kabul edildi.