BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Kocaeli'ye Meksika usulü ulaşım sistemi

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanlığı ve Sürdürülebilir Ulaşım Merkezi Türkiye, Meksika'daki ulaşım yapısı incelendi.

Abone ol

Centro de Transporte Sustantable (CTS) Mexico'nun davetiyle yapılan ziyarette, Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, 5 ve 13 numaralı kooperatif yöneticileri ve SUM Türkiye temsilcileri, Mexico City ve Guadalajara şehirlerindeki ulaşım ağını yerinde gördü.

Tüm masrafları kar gayesi gütmeyen bir kuruluş olan EMBARQ ağı üyesi SUM Türkiye tarafından karşılanan gezinin organizasyonu SUM Türkiye, CTS Mexico ve Ulaşım Planlama Müdürlüğü tarafından yapıldı. Ziyaretler oldukça verimli geçerken, yetkililer Meksika'daki mevcut sistemden daha iyisinin Kocaeli'nde uygulanabileceğini söyledi.

Macrobus ile le 16 kilometrelik tek bir hatta günde 130 bin yolcu, Metrobüs'le ise toplam 50 km'lik iki hatta günde 450 bin yolcu taşınıyor. Bu sistemler sayesinde şu anda çok daha az sayıda otobüsle daha az yakıt harcanarak ve çevre daha az kirletilerek daha fazla sayıda yolcu taşınıyor. Bu sayede şirketleşen kooperatiflerin karlılığında yüzde 20'ye yakın, şirket hisse değerlerinde ise eski değerlerinin 4-5 katına varan artışlar görüldü.