BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Koç YKB için beklemede

Koç Grubu, Yapı Kredi'nın devrindeki sıkıntının aşılması için bir yandan çözüm ararken, bir yandan da devir sonrası birleşme hazırlıkları yapıyor.

Abone ol

Yapı Kredi'nin Koç Finansal Hizmetler'e satışını da ilgilendiren Bankacılık Yasası'nın üç maddesinin veto edilmesiyle ortaya çıkan belirsizlik sürerken, Koç Grubu'nun YKB'nin Koçbank ile birleşme çalışmaları kapsamında yeni logo bile hazırlattığı öğrenildi.

Cumhurbaşkanı Sezer'in Bankacılık Yasası'nı Meclis'e geri göndermesi ve Meclis'in de 1 Ekim'e kadar tatilde olması nedeniyle Koç Grubu ve İtalyan ortağı UniCredito'da YKB'nin alımına ilişkin endişeler oluştu. Koç Finansal (KFS) CEO'su Kemal Kaya imzası ile Koçbank çalışanlarına önceki gün gönderilen e - mailde sürecin biraz uzayabileceğini ancak satın almanın mutlaka gerçekleşeçeğini belirtmişti.

Banka çalışanlarına YKB ve Koçbank'ın birleşme çalışmalarına aynen devam etmeleri talimatını veren Koç Grubu YKB'ye yeni logo yaptırdı.

'Yasa engel değil'

Bu arada Reuters'in bir ekonomi yetkilisine dayandırdığı haberine göre Bankacılık Yasası'nın "banka çalışanlarının sandıklarının Sosyal Sigortalar Kurumu'na devrini içeren" maddesini, Yapı Kredi Bankası'nın yüzde 57.42 oranındaki hissesinin KFS'ye satışına engel oluşturmayacağı, tarafların uygun bulması halinde satışın gerçekleşebileceği belirtildi.

'58. Madde yeterli'

Reuters'ın ekonomi yetkililerinden aldığı bilgiye göre, Bankacılık Yasası'nın veto edilmemiş 58. maddesi dikkate alındığında, satışın yeni yasa çıkmasına gerek olmadan yapılabileceği ve sandığın sanıldığı ölçüde alıcıya yük getirmeyeceği kaydediliyor.

Söz konusu 58. maddede, "bankalarca münhasıran çalışanlarına ait olmak üzere sağlık ve sosyal yardım, emeklilik, ihtiyat ve tasarruf sağlama amaçlarıyla kurulan sandık ve vakıflara açıklarının kapatılması için kaynak aktarılmaz" hükmü bulunuyor.

Yasanın geçici 7. maddesi "506 sayılı sosyal sigortalar kanunu'nun geçici 20. maddesi kapsamında sandık ve vakıfları bulunan bankalar, durumlarını 31.12.2007'ye kadar 58. maddeye uygun hale getirmek zorundadırlar" diyor.

Ekonomi yetkilileri, satış için bir "B Planı"nın düşünüldüğünü belirtmişler ancak ayrıntıları açıklamamışlardı.Veto edilen yasanın aynen Cumhurbaşkanlığı'na gönderileceğinin Şener tarafından açıklandığını anımsatan bir yetkili, "Meclis'e gönderilen sandıklarla ilgili madde olmazsa bile 58. madde satış için yeterli" diye konuştu. Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç da dün Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ile bir araya gelerek YKB'nin satışı ile ilgili durumu görüştü.

Koç Grubu başvuru yapabilir

Yetkililer, tarafların ikna olması halinde veto edilen 23. maddenin satışa ilişkin süreci etkilemeyeceğini ve yeni yasanın çıkmasını beklenmesine gerek olmadığını ifade ediyorlar.

Yetkililer, Koç Grubu ile Ankara'daki görüşmelerin olumlu geçtiğini, bu kapsamda yakında adım atılmasının gündeme geleceğini belirtiliyor.

Öte yandan, Çukurova Grubu'nun da satışın hızlandırılmasında yana olduğu vurgulanıyor. Satışın gerçekleşmemesi halinde, ekim ayı sonunda bankanın satış işlemleri, 2003'te BDDK ile imzalanan protokol gereği doğrudan TMSF tarafından yapılacak.
BDDK da satışın gerçekleşmesi durumunda taraflara her türlü teknik desteği vereceğini bildirdi.

Kaynak: