BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

'Haşema'nın boyu kısaldı

Haşema Tekstil'in tesettürlü mayoları muhafazakar kesimde tartışılıyor. 2005 yılı yeni haşema modellerini piyasaya sunan firmanın ürünleri içinde kısa mayolar da var.

Abone ol

 Z‘Haşema’yı tesettürlü kadınlara sunan Haşema Tekstil’in sahibi, şimdi de farklı tesettür ayarı yapılmış, kimi göbeği açıkta bırakan mayolarını piyasaya sundu.

Haşema’nın 2005 yaz sezonu kataloglarında, tesettürlü mayoları giyen mankenin kol ve bacakları, tutucu kesimin tepkisini çekmemek için karakalemle sansürlendi.

Muhafazakar kesimden ‘Kadının denizde işi ne’ diye tepki alan ve katalogda yer alan gülen kadın fotoğrafı eleştirilen Haşema Tekstil’in sahibi Mehmet Şahin, 5-10 yıl sonra moda dünyasında bikininin yerini uzun modellerin alacağını iddia etti.

Şahin, ‘Şimdi mayo piyasasında mayokini modası var. Bikiniden bıkanlar çoğalmaya başladı. Bundan 10-15 yıl öncesinde erkeklerde de slip mayo yaygındı, şimdi slip bir magandalık göstergesi. Şimdi bayan mayoları küçüldü küçüldü, ip oldu. İpin bittiği yerde yeniden başlaması, uzaması gerekiyordu, biz o süreci başlattık. Biz ipe doğru gitmektense, ip bize, diz kapağına doğru gelsin’ dedi.

Şahin, Türkçe’de karşılığı olmayan haşemanın doğuşunu, şöyle anlattı:

‘Haşema kendi ihtiyacımızdan doğdu. Talebeyken arkadaşlarla tatile denize giderdik. Muhafazakar insanlar olduğumuz için, baktım, eşofmanıyla gelen, kot pantolonunu kesen, kendine göre kumaş alıp dizine kadar örtünmesini sağlayacak tarzda dikilen ürünlerle geliyorlardı. Bunların estetik olması gerektiğini söyledim. Bir modelist arkadaşla bir model ürettik. Gören herkes çok güzel olduğunu söyledi. Talebeyken ‘Teklif’ adıyla bir hukuk ve aktüalite dergisi çıkarıyorduk, orada ‘Yazın kilonuzu boyunuzu, gönderelim mayonuzu’ diye ürünümüzün reklamını yapmaya başladık. Bizim için ‘Don satarak dergi çıkaranlar’ diye yazdılar. Sektörde dünyada ilkiz. Rakip firmalar bile kendi ürünlerini Haşema diye satıyorlar.’

‘Mayonun değişen yüzü’ sloganıyla yola çıkan Mehmet Şahin, ‘Türkçe’de Haşema diye bir kelime yok. Literatüre biz soktuk. Kafamda bir açılım varsa bile söylemem onu. Ben söylemediğim için şu anda anlamı yok’ dedi.

Bir bunu çekmemiştim

Haşema’nın katalog çekimlerini ünlü fotoğraf sanatçısı Zeynel Abidin Ağgül üstlendi. ‘Bir tek bunu çekmemiştim’ diyen Ağgül, ‘Tesettür mayolarını alan kadınların da bir yaşamı, cinselliği var. Ne kadar kapalı olurlarsa olsunlar, yine bir şekilde o mayonun içinde kendilerini güzel görmek isterler’ dedi.

Silivri’de bir villada yapılan çekimlerde Romen mankenin de ilk kez tesettür mayosu giydiğini söyleyen Ağgül, ‘Tamamen kapalı bir kıyafette seksiliği yakalamak, bu işi satmak daha zor ’ diye konuştu.

Mayonun değişen yüzü

Kimi dalgıç giysilerini andıran tesettür ayarlı mayolar, ‘Mayonun değişen yüzü’ sloganıyla sunuluyor.

Haber: Fatma Aksu
Kaynak:
www.hurriyetim.com.tr