BIST 10.320
DOLAR 32,26
EURO 35,12
ALTIN 2.466,86
HABER /  GÜNCEL

Koç Holding katsayıda memnun

Koç Holding'ten Yükseköğretim Kurulu'nun katsayı uygulaması kararına tam destek geldi.

Abone ol

Katsayı uygulamasının kalkmasıyla işsizlik tabusunun yıkılacağını bildiren Koç Holding, piyasa paydaşlarını bunu fırsat olarak görerek, meslek edinme, ihtisaslaşma ve bu sayede istihdam sağlamasına yönelik stratejiler geliştirmeye davet etti

Holding tarafından yapılan açıklamada, mesleki eğitim konusunun çok uzun yıllardır politik tartışmalara konu edilmiş talihsizlik olduğu belirtildi. Mesleki eğitimin, desteklenmesi ve çağın gereklerine uygun şekilde sürekli yenilenerek geliştirilmesi gereken bir alan olduğu vurgulanan açıklamada, bu konuda yapılacak tüm girişimlerin ortak bir amaç çerçevesinde olması gerektiği belirtildi.

BİLGİYE DAYALI BÜYÜME OLACAK

“Bu ortak amaç da mesleki ve teknik eğitimin niteliğini artırarak, ülkemizi uluslararası alanda en rekabetçi, en dinamik, bilgiye dayanan sürdürülebilir ekonomik büyümeye sahip bir güç haline getirmek olmalı” denile açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Ülkemizde çok yüksek olan işsizliğin bir sebebi, ekonominin yeterli düzeyde istihdam yaratamaması ise, bir diğer sebebi de eğitim sistemi ile işgücü piyasası arasındaki ilişkinin yeterince kurulamamasıdır. Bugüne kadar mesleki eğitim, nitelik ve yapısal sorunlarının tartışılıp yapısal çözümler getirilmesi yerine, maalesef katsayı tartışmalarının gölgesi altında kalmıştır.

STRATEJİLER GELİŞTİRMEK ÖNEMLİ

Katsayı değişikliğine “mesleki eğitimin önü açılmıştır” şeklinde bakmak meslek liselerinin mevcut yapısal sorunlarını çözmekten bizleri uzaklaştırmamalıdır. Tüm paydaşları katsayı tartışmasının sona ermesini bir fırsat olarak görerek, meslek edinme, ihtisaslaşma ve bu sayede istihdam sağlamasına yönelik stratejiler geliştirmeye davet ediyoruz.”

Koç Holding'in açıklamasında, “Birlikte çalışması gereken paydaşlar Milli Eğitim Bakanlığı, ÖSYM, YÖK, İşKur, Mesleki Yeterlilikler Kurumu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve TUSİAD ile konuya bizim gibi projelerle desteği olan taraflardır” ifadeleri kullanılırken, Koç Holding olarak Meslek Lisesi Memleket Meselesi Projesi'ni 2006 senesinden itibaren mesleki eğitim - sanayi işbirliği ve çalışma modeli olarak geliştirdikleri belirtildi. Açıklamada şöyle denildi: "Konu insanımızın meslek sahibi olmasından öteye sadece üniversiteye giriş bağlamında değerlendirilirse, mesleki eğitimin orta eğitimdeki rolü de tartışılmaya açılır. İstihdamda belli yetkinlik ve mesleki sertifikasyonun aranıyor olması, “ne iş olursa yaparım” mantığından uzaklaşılması, kayıt dışılığın önlenmesi ve mesleki eğitim mezunlarının mesleki birikimleri ile istihdam yaratacak işletmeler kurmasının önünün açılması da meslek liselerinin talep görmesinde önemli konulardır.