BIST 10.159
DOLAR 32,23
EURO 35,10
ALTIN 2.469,98
HABER /  GÜNCEL

KOBİ'lere milyarlar yağacak

Sanayi Bakanlığı ve Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı yıl sonuna KOBİ'ye 2,8 milyar lira destek verecek

Abone ol

2002 yılından 2011 başına kadar 197 bin KOBİ'ye toplam 11,4 milyar lira kaynak aktaran hükümet, yıl sonuna kadar 56 bin 250 işletmeye daha 2,8 milyar lira destek verecek.

Sanayi Bakanlığı ve Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı'nın birlikte hazırladığı 2011-2013 KOBİ Stratejisi ve Eylem Planı açıklandı. Eylem planı hakkında bilgi veren Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, KOBİ'lerin niteliği yüksek hizmet vermelerini amaçlayan çalışmada, işletmelerin üretimini, yatırım miktarını, katma değerini artırmak ve büyümelerini sağlamayı hedeflediklerini söyledi.

KSEP'in tanıtımında konuşan Sanayi Bakanı Ergün, son açılan paketle birlikte şu ana kadar kredi kullanan işletme sayısının 56 bin 250'ye yükseldiğine dikkat çekerek, bu işletme sayısının muhtemelen yedekler de bittiğinde 68 bin 500'e ulaşacağını belirtti.

Bakan Ergün, "Bugün itibarıyla 2 milyar 195 milyon liralık bir kredi hacmi oluşmuş oldu. 56 bin 250 işletme için bu rakam 2 milyar 800 milyona kadar çıkacak. Ama bunun bitirilmesinden sonra biz 100 bin işletmelik ikinci bir paket daha açacağız. O tabii yılın ikinci yarısına tekabül edecek. Yılın ilk yarısında bu başlattığımız desteklerin asil ve yedeklerini bitirmiş olacağız'' şeklinde konuştu.

Ergün'ün ifadelerine göre; burada da kredi üst limiti 50 bin lira olarak belirlenecek. Bazı basın yayın organlarında bu kredilerin yarısının hibe olacağının belirtildiğini söyleyen Bakan Ergün, sözlerini şöyle sürdürdü: "Burada bir karışıklık var. Bu kredilerin yarısı hibe değil, bu krediler normalde bazen faizinin yüzde 50'si, bazen yüzde 75'i KOSGEB tarafından karşılanan krediler. Bu, kredi faiz desteği programı. Ancak bir program daha var. Onunla karışmış zannedersem. Girişimcilik desteği. Girişimci eğitiminden geçen ve iş planı sunan, iş planı kabul edilen ve 'ben şu işi yapmak istiyorum' diyerek, o iş planı kabul edilen girişimcilere 27 bin TL hibe desteği veriyoruz. Eğer bu kadın girişimci ise pozitif ayrımcılık yaparak, yüzde 10 daha fazlası veriliyor."