BIST 10.708
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.504,49
HABER /  GÜNCEL

Kobay Mehmetçiğin yeni görüntüsü!

GATA'da Mehmetçik'in kobay olarak kullanıldığı skandal deneyle ilgili yeni görüntüler ortaya çıktı.

Abone ol

Sağlık Bakanlığı'nın izninin olmadığı deneyin iki ulusal kongrede 'bilimsel çalışma' adı altında sunulduğu belirlendi. Erlerin yeni görüntüleri ise yürekleri parçaladı...

Sağlık Bakanlığı'nın izninin olmadığı deneyin iki ulusal kongrede 'bilimsel çalışma' adı altında sunulduğu belirlendi. Erlerin yeni görüntüleri ise yürekleri parçaladı...

GATA'da Mehmetçik'in kobay olarak kullanıldığı skandal deneyle ilgili başka askerlere ait yeni görüntüler ortaya çıktı. GATA Etik Kurulu'nun 2009 yılında 'Sağlık Bakanlığı'na başvurma şartıyla izin verdiği çalışmanın, izinden önce yani 2008'de iki ulusal kongrede sunulduğu da belirlendi.

Asker iki büklüm oluyor

Yeni görüntülerde erler A.U. ve K.E'den diğer hasta askerler gibi 'kişisel onay formu' alınmadığı belirtildi. Sadece hastaneye yatarken kendi rızasıyla yattığına dair belge imzalatıldığı kaydedilen askerler uygulanan elektro manyetik alan sonrasında kaskatı kesiliyor. A.U. adlı askere yapılan uygulama sırasında deneyi yöneten GATA Nöroloji Kliniği'nden Prof. Dr. Yaşar Kütükçü manyetik alan sonrasında iki büklüm olan hasta ere "Adın ne, bu kadar mı sürüyor kasılma?" diye soruyor.

Nisan ve Kasım'da 2 Sunum

Skandal deneyin GATA Nöroloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zeki Odabaşı ve Yrd. Doç. Dr. Semai Bek tarafından 12-15 Eylül 2009'da İtalya'nın Floransa kentinde yapılan Dünya Nöroloji Kongresi'nde 'bilimsel bir çalışma' adı altında sunulduğu tespit edilmişti. Mehmetçik'i kobay yerine koyan bu çalışmanın izin alınmadan önce 2008'de Türkiye'de gerçekleştirilen iki ulusal kongrede daha sunulduğu öğrenildi. İlk önce 23-26 Nisan 2008'de gerçekleştirilen 7. Ulusal Parkinson Hastalığı ve Hareket Bozuklukları Kongresinden sunulan izinsiz çalışma, ardından 11-16 Kasım 2008'de 44. Ulusal Nörolaji Kongresinde katılımcılarla paylaşılmış.

Deney Sonuçlarını Paylaştılar

2008 Nisan ayında Hareket Hastalıkları ve Parkinson Kongresi'nde poster sunumu yapıldığı ve 3 hastanın deney sonuçlarının paylaşıldığı ifade edildi. Kasım'da yapılan yayında ise aynı hastaların da içinde olduğu çok sayıda hastaya ait çalışmanın sunulduğu belirtildi.

GATA doktorlarının bilimsel çalışma adı altında yaptıkları deney ulusal kongrelerin posterlerinde şöyle yer aldı:

■ Bek S, Yücel M, Koç G, Kütükçü Y, Eroğlu E, Odabaşı Z. Paroksismal Kinesijenik Diskinezide Transkraniyal Manyetik Stimulasyon. 7. Ulusal Parkinson Hastalığı ve Hareket Bozuklukları Kongresi, Bodrum, 23-26 Nisan 2008.

■ Bek S, Koç G, Yücel M, Eroğlu E, Kütük-çü Y, Odabaşı Z. Paroksismal Kinesijenik Diski-nezide Transkallozal Geçiş Zamanı. 44. Ulusal Nöroloji Kongresi, Antalya, 11-16 Kasım 2008.

İşte GATA'daki skandaldan yeni görüntüler...