BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Kobani'de son dakika IŞİD'e büyük şok!

Kobani'de IŞİD ile PKK'nın Suriye kolu YPG arasındaki kanlı savaştan gelen son dakika haberler işid güçlerinin çok sayıda ölü verdiği yönünde oldu.

Abone ol

KOBANİ'yi düşürmek için saldıran IŞİD, gelen son dakika haberlere göre ağır kayıplar veriyor. Kobani'deki çatışmada son durum 50'ye yakın IŞİD militanının öldüğü yönünde. Buna karşılık IŞİD'in diktiği 2 bayrak kent merkezinden indirilebilmiş değil.

IŞİD ile YPG güçleri arasında yaşanan çatışmalar gece boyu Kobani'nin doğusundaki Kani Arap Mahallesi ve Mıştenur Tepesi'nde sürdü. IŞİD'in tepede biraz daha ilerlediği bölgede sabah saatlerinde ise genel olarak sessizlik hâkim.

Kürtler için hayati öneme sahip olan Kobani en kanlı savaşlardan birine sahne oluyor. IŞİD iki cepheden birden başlattığı saldırılarda kent merkezine 2 bayrak dikmiş durumda. O bayraklar hala indirilebilmiş değil.

Dün Kobani merkezine doğudan girmeye çalışan IŞİD'in yoğun çatışmaların ve hava operasyonlarının ardından saldırıları güneye kaydırdığı öğrenildi. IŞİD militanları Kobani'yi batı, güney ve doğudan kuşattılar.

KOBANİ ÖLÜ SAYISI

Londra merkezli muhalif Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü, Eylül ortasından bu yana, Kobani'de yarısından fazlası cihatçı savaşçılar olan en az 412 kişinin öldüğünü duyurdu.

Çatışmaların başlamasından bu yana yaklaşık 160 bin Suriyeli sınırı geçerek Türkiye'ye sığındı.

IŞİD ile PYD'nin silahlı kanadı YPG güçleri arasında Suriye'nin kuzeyindeki Kürt kasabası Kobani'de (Aynul Arab) süren çatışmalar gece boyu kentin doğusunda yoğunlaştı. Kobani'nin doğusundaki Kani Arap Mahallesi ve Mıştenur Tepesi'nde devam eden çatışmaların ardından IŞİD Mıştenur Tepesi'nde bir miktar daha ilerledi.

Gece boyu devam eden yoğun çatışmaların ardından sabah saatlerinde ise Kobani'de yer yer ve zaman zaman silah sesleri duyuluyor.

KESKİN NİŞANCILARLA SAVAŞ

IŞİD ile PKK'nın Suriye'deki kolu YPG arasındaki kanlı kapışmada keskin nişancılar kullanılıyor. Kenti ele geçirmek isteyen IŞİD ile YPG karşılıklı keskin nişancılarla çatışıyor.

IŞİD'in, Meşteno Dağı'na konuşlandırdığı tank ve toplarla ilçeye saldırdığı ve ilçenin güneydoğu bölgesinde de çatışmaların sokak aralarında devam ettiği öğrenildi.

kobane-son-dakika.jpg

ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerine ait savaş uçaklarının Kobani'deki IŞİD hedeflerini bombaladığı kaydedildi.

IŞİD'E ŞOK : 50 ÖLÜ

Kobani'de (Ayn el Arap) bir binaya yerleştirilen patlayıcının patlatılması sonucu 50'ye yakın IŞİD üyesinin öldüğü haberleri geldi.

Muhalif Rakka Devrimciler komutanlarından Ebu Seyf, ilçenin güneydoğu bölgesinde bir binaya yerleştirilen patlayıcının uzaktan kumandayla patlatıldığını belirterek, "Olayda, 50'ye yakın IŞİD üyesi hayatını kaybetti. Kurduğumuz tuzaklarla IŞİD'in ilçede ilerleyişini bir nebze durdurduk. Bunun yanında bölgede terör örgütüne ait bir tankı imha ettik" dedi.

KOBANİ SON BİLANÇO

Kobani'de son üç haftadır yaşanan çatışmalarda en az 400 kişinin hayatını kaybettiği, 160 bin Suriyelinin de bölgeden kaçtığı ya da tahliye edildiği bildirildi.



KOBANİ SON DURUM HARİTASI


Adını İslam Devleti olarak değiştiren IŞİD; eğer Kobani'yi ele geçirirse, Suriye-Türkiye sınırında 'uzun bir hattı'' kontrol altına almış olacak.

kobani-son-durum-haritasi.jpg

IŞİD ile YPG arasındaki Kobani savaşında son durumu gösteren harita

TÜRKİYE SINIRINDA ALARM


Çatışmalar nedeniyle sınır hattının Türkiye tarafında güvenlik önlemleri artırıldı. Suruç ilçesindeki Mürşitpınar Sınır Kapısı'nın karşısındaki tepedeki tank ve zırhlı araçların bekleyişi sürüyor. Tepede yaklaşık 20 askeri araç konuşlanmış durumda. Güvenlik güçleri de çatışmaların şiddetlenmesi nedeniyle 'can güvenliği' olmadığı gerekçesiyle sivil araç ve vatandaşların Yumurtalık kavşağının ilerisine geçmesine izin vermedi. Ayrıca zırhlı araçların sınır hattı boyunca devriye gezdiği gözlendi.

ERDOĞAN : KOBANİ DÜŞMEK ÜZERE

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kobani'nin 'düşmek üzere'' olduğunu, sadece havadan bombalamakla 'bu terörün' sonlandırılamayacağını belirterek, ''Kara harekatında bu görevi ifa edenlerle iş birliği kurulmadıkça hava saldırıyla bu iş çözülmez'' dedi.

Erdoğan, Kobani'deki durumla ilgili olarak da şunları söyledi:

"Şu anda Kobani düştü, düşüyor. Üç şey istedik. Bir, uçuşa yasak bölge ilan edilmesi lazım. İki, o bölgeye paralel güvenli bölge ilan edilmesi lazım. Ve eğit donat anlayışıyla Suriye'de ve Irak'ta orada ılımlı muhalif kesimin hem eğitilmesi hem donatılması lazım."

SALİH MÜSLİM : TÜRKİYE TELEFONLARIMA ÇIKMIYOR

BBC'ye konuşan PYD Eş Başkanı Salih Müslim ise, Türkiye'nin kendisine Ankara'da "destek sözü" verip tutmadığını söyledi. Müslim, "Türkiye'deki yetkililer telefonlarıma yanıt vermiyor" dedi.

kobane-haritasi-işid-ve-ypg.jpgKobane'deki son durumla ilgili BBC'nin yayınladığı IŞİD VE YPG güçlerinin konumlarını gösteren harita.

ULUSLARARASI ARENADA NELER OLUYOR?

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Kobani için harekete geçme zamanı olduğunu söyledi ve gerekli adımların atılması konusunda Ankara ile görüşmelerin sürdüğünü belirtti.

Fabius, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüştüklerini Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın da akşam saatlerinde konuyla ilgili Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile konuyla ilgili görüşeceğini belirtti.

KOBANİ ATEŞİ TÜRKİYE'Yİ DE YAKIYOR!



HÜKÜMETTEN KOBANİ AÇIKLAMASI

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, "Şehir merkezlerinde insanlarımızın huzurunu kaçırmaya yönelik her türlü şiddet eylemi ve Vandalizme karşı kesinlikle müsamaha gösterilmeyeceği çok iyi bilinmelidir" dedi.

TÜRKİYE'NİN BİR ŞEY YAPMADIĞI YALAN

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, "Kobani konusunda Türkiye'nin hiçbir şey yapmadığı büyük bir yalandır. Türkiye insani zeminde yapılabilecek ne varsa yapmaya çalışmaktadır" dedi.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI İLAN EDİLDİ

IŞİD kuşatmasındaki Kobani'ye destek için bazı illerde eylemler düzenleniyor. Muş'un Varto ilçesinde başına gaz kapsülü isabet eden 17 yaşındaki bir gösterici öldü.

Olayların yaşandığı kentlerden biri olan Mardin'in Kızıltepe, Nusaybin, Derik, Mazıdağı, Dargeçit ve Savur ilçelerinde sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Valilik kararıyla saat 17.00'den itibaren ikinci bir emre kadar ilan edilen sokağa çıkma yasağı ilçelerde polis, camiler ve belediyelerden yapılan anonslarla halka duyuruldu.

DİYARBAKIR : Diyarbakır ilçeleri ile merkeze bağlı birçok semtte de gösteriler vardı. Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü, son 24 saat içinde “8 özel mülk, 3 özel otomobil, 10 kamu binası ve 20 resmi aracın zarar gördüğünü ve 2 güvenlik görevlisinin de molotof ve taş atılması sonucu yaralandığını” açıkladı. Lice ilçesinde ateşe verilen 7 binadan ikisi okul, beşi de dernek binası.

İSTANBUL : Aralarında Halkların Demokratik Partisi'nden (HDP) bir grubun da olduğu yaklaşık 500 kişi İstanbul Kadıköy'deki Boğa heykeli önünde toplanıp Kobani'de yaşananları protesto etti. Kalabalık daha sonra AK Parti İlçe Başkanlığı'na yürümek istedi, polis izin vermedi. Grup yürüyüşte ısrar edince polisbiber gazı ve tazyikli suyla müdahale etti.

Sultangazi'de de Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Kobani'deki durumla ilgili açıklama yapmak için parti binası önünde toplandı. Grup daha sonra AK Parti İlçe binasına doğru yürüyüşe geçti. Polis ekipleri grubun önünü keserek yürüyüşe izin vermedi. DBP'li grup oturma eylemi yaparak yolu trafiğe kapattı. Gruptan bazı kişiler polise taş, havai fişek ve cam şişeler fırlattı. Polis de tazyikli su ve gaz bombalarıyla grubu dağıttı. Olaylar sırasında bir de otobüs yakıldı. Polis bir kişiyi gözaltına aldı.

ANKARA : Başkent Ankara'daki Kızılay meydanında toplanan bir grup da izinsiz gösteri düzenledikleri gerekçesiyle polis tarafından engellendi. Polise taş atan göstericilere biber gazı ve tazyikli suyla müdahale edildi.

ERZURUM'DA EVLERE SALDIRI : Erzurum'un merkez Yakutiye ilçesinde toplanan bir grup gösterici ise, önce sloganlarla Kobani'de yaşananları protesto etti. Yaklaşık 30 kişilik grup daha sonra Gölbaşı semtindeki evlere, yoldan geçen otobüslere ve dükkanlara taş atarak camlarını kırdı. Evleri hasar görenler gruba taş ve sopalarla karşılık verdi. Bir kişinin etrafa pompalı tüfekle ateş açması üzerine 3 kişi yaralandı. Polis olaya biber gazıyla müdahale etti, 3 kişi gözaltına alındı.