BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Kobani son dakika Peşmergeler ayrıldı

Kobani'den gelen son dakika haberlere göre kentte görev yapan Peşmergeler ayrılıp Türkiye'ye geldi peki Kobani'de son durum ne?

Abone ol

KOBANİ son dakika haberleri bu kez Peşmerge cephesinden geldi. Bir süre önce Türkiye üzerinden geçerek Kobani'ye giren 150 kişilik peşmerge birliği kentten ayrıldı.

IŞİD örgütüne karşı savaşan ilk Peşmerge Güçleri birliği, görevini yeni birliğe devrederek, Erbil’e gelmek üzere yola çıktı.

Bir ayı aşkın süredir ağır silahlarla birlikte Kobani'de çatışan Peşmergeler Suruç'a geçiş yaptılar. Peşmergeler, Suruç’un baydi (Yumurtalık) köyü üzerinden giriş yaparken, 7 midibüsten oluşan konvoyla Şanlıurfa GAP Havalimanı’na hareket etti.

kobani-peşmergeleri-geldi.jpgYoğun güvenlik önlemleri altında Urfa’ya varan peşmergeler, uçakla Erbil'e geçecekler.

YERİNE YENİLERİ GELDİ

Yine 150 kişiden oluşan ikinci peşmerge birliği, önceki gün aynı noktadan Kobani’ye geçmişti.

peşmerge-kobani-geçiş.jpg
Peşmerge Güçleri Komutanı Ehmed Gerdi, yeni birliğin silahlarıyla beraber geldiğini ve Kobani’deki ağır silahları da kendilerine teslim ettiklerini dile getirdi.

KOBANİ SAVAŞINDA SON DURUM

Kobani’de Kürt güçleriyle IŞİD arasındaki savaş, üçüncü ayına yaklaşıyor. Peşmerge ve ÖSO takviyesine rağmen IŞİD karşısında kesin bir zafer elde edilebilmiş değil. Çatışmaların sürekli devam ettiği kent merkezinde IŞİD varlığını sürdürüyor.

3 GÜNDE 25 HAVA SALDIRISI


ABD ve koalisyon güçleri, Suriye ve Irak'taki IŞİD hedeflerine karşı son 3 günde 25 hava saldırısı düzenledi.

kobane-.jpgABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı'ndan (CENTCOM) yapılan açıklamaya göre, ABD ordusuna ait savaş uçakları Suriye'de 1-3 Aralık arasında IŞİD militanlarını 14 kez havadan vururken, Irak'ta da ABD ve partner ülkelere ait uçaklar ve insansız hava araçlarıyla aynı günler içerisinde 11 hava saldırısı yürütüldü.

Suriye'deki 14 hava saldırısının tamamı Kobani yakınlarında düzenlenirken, bu saldırılarda IŞİD'e ait bir araç, 17 muharebe mevzisi ve bir toplanma alanı imha edildi, 8 muhabere mevzisi kullanılamaz hale getirildi ve bir büyük IŞİD birliği vuruldu.

ESAD'DAN TÜRKİYE'YE SUÇLAMA

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed, “Eğer teröristlere Katar'ın maddi desteği, Türkiye’nin de lojistik ve Batı'nın da siyasi desteği olmasaydı durum çok daha farklı olurdu” dedi.

Suriye lideri Esed, Fransız Paris Matcs dergisine verdiği röportajda, ülkedeki gösterilerin, ilk gününden “terör eylemleri” olduğunu iddia ederek, bu tür durumlarda halkı savunmaktan başka seçenekleri kalmadığını savundu.


IŞİD KÜRT İLLERİNE VURABİLİR

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), “Türkiye'nin güneydoğusundaki durumun genel olarak sakin olduğunu ancak bunun değişebileceğini” duyurdu.

Ankara Büyükelçiliği tarafından açıklamada, Batı destekli Suriyeli muhalif gruplar tarafından kurulan Suriye Geçici Hükümeti'nin Gaziantep’teki yönetim binasının hedef olabileceği aktarıldı. Açıklamada  Amerikan vatandaşları Suriye sınırına yakın kentlere seyahat etmemeleri konusunda uyarıldı.




HATA YAPTIK PİŞMAN OLDUK

Zaman zaman hata yaptıklarını itiraf eden Esed, şunları söyledi:

"Başka bir seçeneğimiz yoktu. Pişman olduğumuzu söyleyemem. Çünkü biz ilk günden beri terörle savaşıyoruz. Bu, hataların olmadığı anlamına gelmez. Her zaman hatalar olur. Açıkça konuşalım. Eğer teröristlere Katar'ın maddi desteği, Türkiye’nin de lojistik ve Batı'nın da siyasi desteği olmasaydı durum çok daha farklı olurdu."


IŞİD'İN TOPLU MEZARLARI BULUNDU

Öte yandan Diyala’nin Hanekin İlçesine bağlı Saidiye nahiyesinde 3 toplu mezara rastlandı. Saidiye Nahiye Müdürü Ahmed Sabir Zerguşi, her birinde 100 kadar cesedin olduğu tahmin edilen 3 toplu mezarın açılmadığını belirterek, hükümeti bir an önce çalışmaları başlatmaya çağırdı.

işid-toplu-mezar.jpg

Sözkonusu toplu mezarlarda, IŞİD’in katlettiği kişilere ait cesetlerin gömülü olduğu belirtiliyor.


SEÇİMLE GİDERİM

Suriye’de çözümün kendisinin koltuğu bırakmasından geçtiği yönündeki görüşü değerlendiren Esed, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Herhangi bir ülkede devlet başkanı anayasal icraatlarla gelir ve gider. Devlet başkanı kaos ile gelip kaosla gitmez. Kaddafi’ye saldırmakla Fransa siyasetinin geldiği süreç bunun en önemi delili. Sonuç ne oldu.? Kaddafi’nin gitmesiyle birlikte bir kaos oldu. Kaddafi’nin gitmesi çözüm oldu mu? Libya’da durum iyiye gidip demokrasi mi geldi? Ülke bir gemi gibidir. Fırtına çıktığında yolcular gemiyi terk etmek isterse gemiden ayrılan son kişi kaptan olur. Bunun tersi değildir.”

SONUNUZ KADDAFİ GİBİ OLUR MU?

Esed’in, Kaddafi örneğini vermesinin ardından muhabir, “Bu, kaptanın ölüme hazır olduğu anlamına mı geliyor? Kaddafi’den bahsettiniz. Sonunuzun Saddam Hüseyin veya Kaddafi ile aynı olmasından endişe ediyor musunuz?" sorusunu yöneltti.

Esed, "Öncelikle bir kaptan ölümü veya hayatı değil gemiyi kurtarmayı düşünür. Eğer gemi batarsa herkes ölür. Bizim önceliğimiz ülkeyi kurtarmaktır. Şunu açıkça ifade edeyim ki ne kriz öncesinde ne krizde ne de kriz sonrasında devlet başkanı kalmak benim için bir hedef değildir. Fakat biz Suriyeliler olarak Suriye’nin Batılıların bir kuklası olmasına rıza göstermeyiz" ifadelerini kullandı.