BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Kobani son dakika peşmerge Kobani'ye ulaştı mı?

Kobani'den gelen son dakika haberlerine göre Kuzey Irak'tan uçakla gelen peşmerge güçleri Kobani'ye sevk edildi.

Abone ol

KOBANİ'den son dakika haberlerine göre, dün gece Erbil’den havayoluyla Şanlıurfa’ya gelen peşmerge güçleri sabah saatlerinde ağır silahlarla Kobani’ye sevk edildi. 

Kobani’de IŞİD’e karşı savaşmak için Suriye’ye Türkiye üzerinde gelen Irak Kürt Bölgesel Yönetimi silahlı gücü peşmerge dün gece Erbil’den Şanlıurfa’ya geldi. Gece yarası yoğun güvenlik önlemleri ve 8 TIR ile Şanlıurfa’dan Suruç ilçesinden Kobani kentine geçti. Mürşitpınar Sınır Kapısı bölgesinde peşgergelerin konvoyunda bulanan TIR’lar içerisindeki ağır silahlar monte edilerek, Kobani’ye sevk edildi.

kobani-son-dakika!-salih-müslimden-peşmerge-açiklamasi.jpgKobani'ye doğru giden konvoya zırhlı araçlar eşlik ediyor...

SALİH MÜSLİM: TANKSAVAR BEKLİYORUZ

PYD Eşbaşkanı Salih Müslim, Habur’dan Türkiye’ye giren peşmerge konvoyunun Kobani’ye, uzun süredir talep ettikleri tanksavar ve IŞİD’in zırhlı araçlarına karşı kullanılacak silahları getirmesini beklediklerini vurguladı.

Müslim Reuters’e yaptığı açıklamada, peşmerge güçlerinin bugün geç saatlerde Kobani’ye ulaşmasını beklediklerini, peşmergenin getirdiği silahların çoğunluğunun tanksavar ve zırhlı araçlara karşı kullanılacak silahlar olduğunu belirtti..

Salih Müslim, YPG’nin elindeki silahların özellikle tanklara karşı koymakta zorlandığını ancak yeni gelen silahların bu konuda kendilerine destek sağlayacağını ifade etti.

PYD yönetimi uzun süredir, Kobani’de ‘savaşçı değil silah’ ihtiyacı olduğunu vurgulamış ve özellikle tanksavarların hayati olduğunu vurgulamıştı.

GECE YARISI GELDİLER HEMEN YOLA ÇIKTILAR

Kobani'ye gitmek üzere kara yoluyla konvoy halinde gelen peşmergeler ise, Habur Sınır Kapısı'ndan Türkiye'ye giriş yaptı.Uçağın Türkiye saatiyle 1.10-1.15 civarında havaalanına iniş yaptığı belirtildi.

Fransız Haber Ajansı AFP, uçaktan inen peşmergelerin hemen bir otobüse bindirilerek Türkiye-Suriye sınırına doğru yola çıktığını yazdı. Havaalanından yola çıkan otobüsün 50 kilometre kadar sonra sınıra varacağı belirtildi. AFP, otobüse dört zırhlı araç ile bir polis aracının eşlik ettiğini bildirdi.

51996.jpg

KARAYOLUYLA GELENLER HABUR'DAN GİRİŞ YAPTI 

Kara yoluyla konvoy halinde gelen peşmergeler ise, Habur Sınır Kapısı'ndan geçerek Türkiye'ye girdi. Ağır silahlı peşmerge konvoyunun yoğun güvenlik önlemleri altında giriş yaptığını yazdı.

Ajans, biri ambulans 38 aracın yer aldığı konvoyun, Silopi, Cizre, Nusaybin, Kızıltepe, Viranşehir ve Şanlıurfa üzerinden Suruç'a, buradan da Mürşitpınar Sınır Kapısı'ndan Suriye'nin Kobani ilçesine gideceğini öne sürdü.

1.5 AYDIR ÇATIŞMALAR SÜRÜYOR 

Bir buçuk ay önce IŞİD'in (Irak Şam İslam Devleti) Kobani'yi ele geçirmek üzere kapsamlı bir saldırı başlatması üzerine IŞİD ve başta YPG (Halk Savunma Birlikleri) arasında yoğun bir çatışma süreci başlamıştı.

ABD öncülüğündeki koalisyon uçakları IŞİD mevzilerine yönelik çok sayıda saldırı gerçekleştirmişti.

Türkiye, Kuzey Irak'taki Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nden gelen peşmergelerin, sınırdan Kobani'ye geçmesine izin vereceğini açıklamıştı.

ABD'NİN YAKLAŞIMI DEĞİŞMEDİ 

ABD Dışişleri Bakanı Sözcüsü Jen Psaki, Peşmergelerin, Suriye'de IŞİD'e karşı mücadele eden güçlere destek vermek için Suriye'ye geçişlerini desteklediklerini söyledi. Psaki başkent Washington'da düzenlediği basın toplantısında, Suriye topraklarında uçuşa yasak bölge oluşturulmasına ilişkin ABD'nin yaklaşımının değişmediğini de belirtti.

kobani-son-dakika!-jen-psakiden-peşmerge-açiklamasi.jpg

ABD: PEŞMERGENİN, ÇABALARINI DESTEKLİYORUZ

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, Iraklı Peşmergelerin, Suriye'de IŞİD'e karşı mücadele eden güçlere destek vermek için Türkiye üzerinden Suriye'ye geçişlerini desteklediklerini söyledi.

Psaki, Washington'da düzenlediği basın toplantısında Peşmergelerin, Suriye'ye gitmek üzere Irak'tan ayrıldıkları ile ilgili bir soruya verdiği yanıtta, "Bildiğiniz gibi, Türkiye ve Irak Bölgesel Kürt Yönetimi ile yakından çalışmaktayız. Peşmergelerin, Kobani'nin ardından uzun vadede IŞİD'i güçsüzleştirip, sonunda yok edilmesi çabalarını destekliyoruz" dedi.

UÇUŞA YASAK BÖLGE OLUŞTURULMASI KONUSUNDA ABD'NİN TUTUMU DEĞİŞMEDİ

Psaki, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun BBC'ye verdiği söyleşide, "Suriye'de uçuşa yasak bölge oluşturulması konusunun hız kazandığı, bunun olup olmayacağının değil, ne zaman olacağının konuşulduğu" sözleri ile ilgili soruya verdiği yanıtta, ABD'nin bu konudaki tutum ve konumunun değişmediğini söyledi. Psaki, "Açıkçası son birkaç haftadır olduğu gibi Türk yetkililerle önerileri, ne görmek istedikleri üzerine görüşmeleri sürdürüyoruz. Önceden de var olan aynı kaygıları paylaşıyoruz, bu nedenle bu konudaki konumumuzda bir değişiklik yok" dedi.

Jen Psaki, Suriye'ye geçecek Peşmerge sayısının 160 olduğu ve bunun IŞİD ile mücadele konusunda nasıl fark yaratacağı ile ilgili soruya verdiği yanıtta, "Bu IŞİD'i güçsüzleştirme ve yok etme girişimlerinin tek ögesi değil. Son haftalarda artırdığımız hava saldırıları var ki karadaki güçlere çok yardımcı oldu IŞİD'in geri çekilmesi için. Türkiye mültecilerin sınırdan geçişine izin vermeyi sürdürdü. Karada başka bir ortağın olması kesinlikle önemli ve gerekli" dedi.

Psaki, Peşmergelerin katılımının askeri sonuçlarının ne olabileceğine ilişkin değerlendirme yapmayacağını söyledi.

ABD, TÜRKİYE'YE BASKI MI YAPTI?

Psaki, Peşmergelerin Türkiye üzerinden Suriye'ye geçebilmeleri için ABD'nin Türkiye üzerinde baskı yapıp yapmadığı ile ilgili bir soruyu, "Sonuç olarak Türkiye'nin bir kararı, bu konuda yardımcı olmak. Kararı kendileri verdiler, bunu kamuoyu önünde de konuştular. Elbette, bu konu Türkiye ile son haftalardaki görüşmelerimizin konularından biriydi" diye yanıtladı.

Jen Psaki, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun BBC'ye verdiği demeçte , "Koalisyon güçleri asker yollamazsa, Türkiye de yollamaz" sözleri ile ilgili olarak, "Bu Türkiye için geçerli bir mazeret mi yoksa zaten ABD'nin böyle bir beklentisi yok mu?" sorusunu da, "Biz öyle görmüyoruz, ilk değerlendirmenizle ilgili söylüyorum. Açıkçası, Türkiye ve bölgedeki ülkeler ile ne tür rol oynayabileceklerine ilişkin süregelmekte olan görüşmeler var. Son birkaç haftadır Türkiye'nin rolü arttı. Biliyoruz ki bu uzun vadeli bir çaba olacak. Ama her ülke ne rol oynayacağına kendisi karar verecek. Türkiye koalisyona yardımcı olmak için başka girişimlerde de bulundu" yanıtını verdi.

ABD, TÜRKİYE'NİN SURİYE'YE ASKER YOLLAMASINI İSTEDİ Mİ?

Psaki, ABD, Türkiye'nin Suriye'ye asker yollamasını isteyip istemediği sorusuna açık ve kesin bir yanıt vermekten kaçındı. Psaki, "Daha çok nasıl bir rol oynamaya hazır olduklarına, nasıl bir rol oynamak istediklerine ilişkin görüşmeler. Kararlarını vermeleri ve ne rol oynayabilecekleri konusunda onları kendi hallerine bırakıyoruz" diye konuştu.

Psaki, Türkiye'nin koalisyona yalnızca askeri açıdan değil, örgütün finansal kaynaklarının kurutulması, yabancı savaşçılara karşı önlem alınması, İslam karşıtı propagandasına karşı çıkması gibi konularda sorumluluklarının arttığını belirterek, "Türkiye ile tüm bu alanlarda çalışıyoruz. Onlarla ileriye dönük rolleri üzerine görüşmeyi sürdüreceğiz" dedi.

Psaki başka bir soru üzerine, PKK'nn halen ABD'nin terörist örgütler listesinde bulunduğunu da yineledi. Psaki, PKK'nın bu listeden çıkarılıp çıkarılmaması üzerine görüşmelere yapılıp yapılmadığı sorusunu da "Olsaydı, bu podyumda bu konuya girmezdim" diye yanıtladı.

kobani-son-dakika!-peşmerge-türkiyede.jpg

50 ARAÇLIK KONVOY AĞIR SİLAHLAR İLE HABUR'DAN GEÇTİ!

Katyuşa füzeleri, havan topları gibi ağır silahlarla donanmış peşmerge konvoyu, Habur sınır kapısından Türkiye'ye girdi. Her araçta iki Peşmerge'nin yer aldığı Konvoy'un Silopi, Şırnak, Mardin, Kızıltepe, Viranşehir, Şanlıurfa, Suruç ve Mürşitpınar güzergâhını izleyerek Kobani'ye gireceği belirtiliyor.

kobani-son-dakika!-peşmerge-için-kurban-kestiler.jpg

CANLI YAYINDA KURBAN KESTİLER!

Habur Sınır Kapısı'nda ise konvoyun gelmesinden saatler önce gümrüklü sahada bekleyen tüm araçların işlemleri bitirilerek, saha boşaltıldı. Bu sırada Habur Sınır Kapısı önünde toplanan yaklaşık bin kişi yolun kapanmasına neden oldu. Özellikle Rojavalı Kürtlerin büyük ilgi gösterdiği Peşmerge güçleri sınırda sloganlar ve kurban kesilerek karşılandı. Barzani'ye yakınlığı ile bilinen Rudaw televizyonu ise kurban kesilme anını canlı yayında ekrana taşıyarak şaşırttı.

POLİS MÜDAHALE ETTİ

Sık sık peşmergeler lehine slogan atan ve ellerinde Kürt bayrağı bulunan kalabalığa polis dağılıp yolu açmaları için uyarıda bulundu. Bu sırada yaşanan arbedede bekleyenlerden bir grup polise taşlı saldırıda bulundu. Atılan taşlardan Habur girişindeki kulübelerin de camları kırıldı. Polis, de taş atanlara gaz bombası ile müdahalede bulundu. Grubun dağılmayıp taş atmayı sürdürmesi üzerine polis havaya uyarı ateşi açtı.

Polis, sık sık dağılıp yolu açmaları istemelerine üzerine DBP'liler araya girerek, bekleyen büyük bölümünü Habur Sınır Kapısı'ndan uzaklaştırdı.

kobani-son-dakika!-peşmerge-türkiyede.20141029085001.jpg

kobani-son-dakika!-peşmege-türkiyedee.jpg