BIST 10.083
DOLAR 32,46
EURO 34,78
ALTIN 2.428,06
HABER /  GÜNCEL

Karaman: Su seviyesi 'madencilerin üzerinde'

Enerji Bakanı, Ermenek ilçesindeki madende su seviyesinin mahsur kalan 18 işçinin bulunduğu derinliğin üzerinde olduğunu söyledi. Suyu tahliye etmek için İstanbul'dan yola çıkan Ahtapot isimli pompalardan birini taşıyan araç ise trafik kazası yaptı.

Abone ol

Enerji Bakanı Taner Yıldız Karaman'da su baskını meydana gelen ocaktaki su seviyesinin 18 işçinin bulunduğu derinliğin üzerinde olduğunu söyledi.

Yıldız, geçen zamanın işçilerin aleyhine çalıştığını söyleyerek, "Her geçen dakika ümitlerimizi aza indirdiği bir andır" diye konuştu.

Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan ise, "Şlam dediğimiz toprakla karışık ağır bir sıvı söz konusu. Pompalarda aksaklık tıkanıklık oluyor. Pompaların yanması patlaması söz konusu oluyor" diye konuştu.

Elvan su seviyesinde 10 metrelik bir düşüşün söz konusu olduğunu söyledi. Doğan Haber Ajansı ise bir saate boşaltılabilen su seviyesinin 35 santimetre olduğunu bildirdi.

Mahsur kalan madenciler 350 metre derinlikte.

İstanbul'dan yola çıkan ve suyun daha hızlı şekilde tahliye edilmesini sağlayacak olan Ahtapot isimli pompadan iki adet taşıyan ekibe ait iki araçtan biri ise Ermenek ilçesine girişte trafik kazası yaptı.

Ahtapotlardan birinin bölgeye ulaştığı bildirildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi bölgeye ahtapot haricinde 5'i dalgıç 25 personel, başka tür pompalar, çok amaçlı afet müdahale aracı gönderdi.

Cumhuriyet Resepsiyonu iptal

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan cumhuriyetin 91. yılı kutlamalarının ardından bir açıklama yaparak bu akşam yeni cumhurbaşkanlığı sarayında yapılması planlanan cumhuriyet resepsiyonun iptal edildiğini duyurdu. Madencilerin kurtarılması ile ilgili olarak "Hala beklentimiz, umudumuz kesilmiş değil" diyen Erdoğan kendisinin ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Karaman'a gideceğini söyledi.

Bu arada Doğan Haber Ajansı madeni işleten Has Şekerler Madencilik'in sahibi Saffet Uyar'ın, Soma'da 1 işçinin yaşamını yitirdiği 27 işçinin de yaralandığı, Kasım 2013'te kapatılan Uyar Madencilik'in sahibi Azim Uyar'ın amcasının oğlu olduğunu bildirdi.

Madenin içine dolan suyun 11 bin ton olduğu tahmin edilirken, iki ay önce maliyetlerin artması üzerine kapanma tehlikesi ile karşı karşıya kalan madende, işçilerin öğlen yemeği ve servis hakkından vazgeçtikleri, bu nedenle evden getirdikleri kumanyaları öğlenleri madenin içinde yemeye başladıkları söyleniyor.

Doğan Haber Ajansı'na konuşan işçilerden bazıları bu nedenle öğle arasında meydana gelen su baskını sırasında işçilerin madende olduğunu anlattı.

Madenin Haziran ayında yapılan denetimleri sırasında 8 adet uygunsuzluk saptandığını söyleyen Çalışma Bakanı Faruk Çelik, madene idari para cezası kesildiğini söyledi.

Kurtarma çalışmaları ise sürüyor.