BIST 9.916
DOLAR 32,52
EURO 34,89
ALTIN 2.443,28
HABER /  GÜNCEL

Kobani son dakika ölüm vuruşu indi

Kobani'den son dakika haberler ABD'nin düzenlediği son hava saldırısına dair oldu, IŞİD'e ölüm vuruşu indi kentten dumanlar yükseldi işte Kobane'de son durum.

Abone ol

KOBANİ'de ABD öncülüğündeki koalisyon uçakları havalandı gelen son dakika haberlere göre ölüm vuruşunda IŞİD'in 5 savaş mevzisi yok edildi işte Kobani'de son durum.

ABD ve koalisyon güçleri son 3 günde Kobani'de IŞİD'e karşı arka arkaya ölüm vuruşları yaptı. 20 kez düzenlenen bu hava saldırılarında IŞİD ağır darbeler aldı.

Kobani'de son hava saldırısı dün akşam üstü yapıldı. Ölüm vuruşu olarak adlandırılan bu saldırıda IŞİD'in 5 savaş mevzisi yerle bir edildi. IŞİD'in 3 savaş mevzisi ve geniş bir ünitesi de bu saldırıda büyük tahribata uğradı.

Son 3 günde gerçekleşen ağır bombardımanlar sonrasında IŞİD'in top atışları kesildi. Sokak çatışmaları da hayli seyrekleşmiş durumda.

IŞİD'E ÖLÜM VURUŞLARI

Doğal Kararlılık Operasyonları Birleşik Ortak Görev Gücü’nden yapılan açıklamaya göre, ABD Ordusu’na ait savaş uçakları Kobani’de 8-10 Aralık arasında IŞİD mensuplarını 7 kez havadan vururdu.

kobani-fotoğrafi-yeni.jpg

Irak'ta da ABD ve partner ülkelere ait savaş uçakları ve insansız hava araçlarıyla aynı günler içerisinde 13 hava saldırısı düzenlendi.

Suriye’de saldırıların hepsi Kobani çevresinde yapıldı. Musul’un Şengal (Sincar) ilçesi yakınlarında 4, Kaim kentinde 3, Ramadi’de 2, Musul merkezinde 2, Samarra ve Kerkük yakınlarında da birer hava saldırısı düzenlendi.

Tüm bu saldırılarda, IŞİD’in kontrolündeki binalar, depolama yerleri, üniteler, savaş pozisyonları ile silahlı araçlar, tank ve diğer alanlar hedef alındı.

KOBANİ'DE CEPHELERDEKİ SON DURUM

Kobani'deki savaş üç ayını bitirmeye doğru yaklaşırken Kürt güçleri savunmadan çıkıp saldırı durumuna geldiler. Güç dengesinin değişmesi ile birlikte roller de değişti. IŞİD savunma pozisyonuna düşerken üç cephede hakimiyeti Kürt güçlerine kaptırdı.

Güney cephesinde Kürt güçleri 48. Caddeyi geçerek mezarlığa giden yola kadar geldiler. Doğu cephesinde ise savunma pozisyonundan çıkan Kürt güçleri önemli noktaları ele geçirdi.
Kürt güçlerini rahatlatan ise Halep yolunu ele geçirmeleri oldu.

Batı cephesinde 29 Kasım'da kanlı bir saldırı yapan IŞİD artık bu kısımda da saldırı gerçekleştiremeyecek pozisyona düştü.

IŞİD KOMUTANINDAN İTİRAFLAR

Guardian'a konuşan Ebu Ahmed takma adlı komutan, IŞİD'in 2004 yılında Irak'ın Bukka Kampı'nda nasıl doğduğuna dair ayrıntılar veriyor.

Ebu Ahmed, IŞİD'in giderek 'vahşileşmesi' nedeniyle örgütle görüş ayrılığına girmeye başladığı için Guardian'a konuşmayı kabul etmiş.

Ebubekir El Bağdadi'yle de ilk defa Irak'taki Bukka Kampı'nda tanıştığını söyleyen Ahmed, Bağdadi'nin kamptaki tutsaklar arasında 'uzlaştırıcı, rahatlatıcı' olarak bilindiğini ve sorunlarının çözümü için de ona gittiklerini anlatıyor.

Ahmed, "İçinde bir şeyler sakladığı, diğerlerine göstermek istemediği karanlık bir yanı olduğu hissine kapılıyordum. Yaklaşması, iletişim kurması daha kolay olan diğer prenslerin tam tersi mesafeliydi, bizden uzaktı" diyor.

Muhabir Martin Chulov haberinde IŞİD'in iç yüzüne dair Ebu Ahmed'in aktardıklarını paylaşıyor ve şu yorumu yapıyor:

"Ebu Ahmed'e göre IŞİD'le hayat, güç, para, kadınlar, mevki ve gençlik ateşiyle yananlar için cazibe demekti. Ama aynı zamanda, öldürmek ve artık eskisi kadar tutkulu bir şekilde inanmadığı bir dünya görüşü için egemenlik kurmaktı."

Muhabir, Ebu Ahmed'in hala IŞİD'e bağlı olduğunu ve ayrılmaya korktuğunu aktarıyor. Gazeteye konuşan Ahmed de durumunu şöyle anlatıyor:

"Yaptığım en büyük hata onlara katılmaktı (…) Cihada inanmıyor değilim. İnanıyorum. Ama başka ne seçeneğim var ki? Ayrılırsam ölürüm." Ahmed, Irak'taki Bukka Kampı'nda doğan IŞİD'in artık durdurulmasının ve kontrol edilmesinin mümkün olmadığını söylüyor.

İMAMLAR IŞİD'DEN KAÇIYOR

IŞİD'in vahşi yöntemleri savaş boyunca en çok din adamlarını ve farklı mezheplerdeki insanları hedef aldı. Sünni Vakfı Kerkük Şubesi Başkanı Ahmed Cemil'in verdiği bilgiye göre Ninova, Selahaddin ve Enbar vilayetlerinden 350 kadar cami imamı daha fazla dayanamayıp IŞİD'den kaçarak göç etti.

Ahmed Cemil, Sünniler’in IŞİD’den en fazla zararı gören grup olduğunu ifade ederek, imamların şiddete tabii tutulduğunu ve örgütün emirlerini yerine getirmediklerinde işkence yapılarak cezalandırıldığını belirtti.

IŞİD'den kaçan bir cami imamı durumu şöyle anlattı; “Bir süre mecburen durabildik. Ancak bir yere kadar dayanabildim. Onlar gibi düşünmediğimiz için herşeyimizi bırakıp kaçmak zorunda kaldık”.

IŞİD'DEN EŞCİNSEL İNFAZI

IŞİD terör örgütü infazlarına bambaşka bir boyut getirdi. Bu kez Iraklı bir adam eşcinsel olduğu iddiasıyla bir binanın çatısından aşağı atıldı.

IŞİD militanlarının internete verdiği son görüntülerde bir Iraklı, eşcinsel olması suçuyla bir apartmanın çatısından atılıyor. Videoda militanlar infazın gerekçelerini okurken şu ifadeleri kullanıyor:
işid-gay-infazi.jpg
-"Bu adamın eşcinsellik ve sapkınlık eylemleri içinde olduğunu saptadık ve şehirdeki en yüksek noktadan atılması gerektiğine karar verdik."

işid-eşcinsel-infazi.jpg
Kan donduran görüntülerin nerede çekildiği net olarak belli olmasa da Irak'ın kuzeyinde bir bölgeden geldiği düşünülüyor. Çatıdan atılan adamın olay yerinde anında yaşamını yitirdiği düşünülüyor.