BIST 9.916
DOLAR 32,51
EURO 34,91
ALTIN 2.433,66
HABER /  EKONOMİ

Türkiye gibi yaptı tarihi rekor kırdı

Rusya Merkez Bankası'ndan son dakika faiz arttırımı kararı geldi. Karar sonrası Rus Rublesi dolar karşısında tarihi seviyeye ulaştı.

Abone ol

Rusya Merkez Bankası, politika faizini beklendiği gibi 100 baz puan artışla yüzde 10,5'e yükseltti. Kararın ardından dolar ruble karşısında tarihi rekoru kırdı.

Banka önceki toplantısında da rubleyi korumak için faizi 1,5 artırarak yüzde 9,5'e yükseltmişti. Banka, enflasyon beklentilerinde yükselişin sürmesi durumunda faiz artırımlarına devam edeceklerini açıkladı. Merkez bankası, Rusya'da büyüme 2015 ve 2016'da sıfıra yakın olacağını belirtti.

TÜRKİYE BENZETMESİ

Özellikle Brent petrol fiyatlarının 65 dolarla 5 yılı en düşük fiyatına gerilemesiyle Rusya ekonomisi hakkında endişeler de yükselmişti. Rusya dünyanın en önemli petrol ihracatçısı ülkeler arasında yer alıyor.

Rusya'nın faiz kararını CNBC'ye değerlendiren Standard Bank Gelişen Piyasalar Ekonomisti Tim ASh Rusya'nın faiz artışının Ocak 2014'te Türkiye Merkez Bankası'nın gerçekleştirdiği şok faiz artışına benzediğini belirtirken "Rus Merkez Bankası hamle yapmakta gecikti ve sonunda piyasa bu faiz artışına zorladı" diye konuştu.