BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Kobani son dakika IŞİD geri mi çekiliyor?

Kobani'de bugün yaşanan çatışmaların ardından IŞİD mensupları kaçmaya başladı. Kobani son duruma bakıldığında IŞİD geri çekilecek mi sorusu öne çıkıyor.

Abone ol

Kobani'de yaşanan çatışmalar devam ederken son gelen haberlere göre IŞİD mensuplarının kaçtığı öğrenildi. Kobani 'de son 24 saatte yaşanan gelişmeler ve son dakika haberleri şöyle...

KOBANİ'DE SON DURUM

IŞİD mensupları, ABD öncülüğündeki koalisyonun havadan, Kürt güçlerinin de karadan saldırıları üzerine, bugün Kobani’den kaçmaya başladı.

Rûdaw muhabiri Neçirvan Huseyin, Peşmerge Güçleri, Halk Savunma Birlikleri (YPG) ve Özgür Suriye Ordusu’na (ÖSO) bağlı birliklerin, bugün Kobani’de IŞİD’in kullandığı bazı binaları geri aldığını ve araçlarını imha ettiğini bildirdi. Muhabir akşam saatlerinde 9 IŞİD’linin öldürüldüğünü ve bazı örgüt mensuplarının, şehir merkezinden kaçtığını bildirdi. Savaş uçakları, bu nedenle daha çok IŞİD’lilerin kaçtığı kent dışındaki bölgeleri vuruyor.

Bölgede çatışmalar, önceki haftaya göre ciddi şekilde azalırken, örgütün sadece havan toplarıyla saldırabildiği ve Kürt güçlerinden şiddetli karşılık aldığı aktarıldı.

Öte yandan, otomobille Türkiye’ye geçmeye çalışan 4 sivilin, IŞİD tarafından alıkonduğu öğrenildi.

Rudaw son günlerde onlarca gencin, savaşmak üzere Urfa’nın Suruç ilçesinden, Kobani’ye geçtiği bilgisini de verdi.

IŞİD'İN MÜDAHALELERİ BOŞA ÇIKTI

IŞİD, ÖSO ve Peşmergenin ağır silahlarla Kobani'ye girmesinin ardından etkisizleşmişti. Saldırılara karşılık veremeyen ve 10 köyü kaybeden IŞİD yeniden canlandı. 

IŞİD militanları sürpriz bir hamleyle Kobani'nin 2 köyüne saldırdı. Hava toplarıyla başlatılan şiddetli saldırıda Til Şeir ve Mezre köyü hedef alındı. Til Şeir köyü ise kısa bir süre önce YPG tarafından geri alınmıştı. 

BİR CADDE ALINDI

YPG açıklamasında ise ÖSO güçleri ile birlikte IŞİD'e karşı girilen son çatışmada örgütün ilerleyişinin durdurulduğu ve bazı noktaların kurtarıldığı duyuruldu.

Açıklamada,  kent merkezinde karşı saldırı düzenlendiği bilgisi verilerek, “Saldırı neticesinde çetelerin işgal ettiği noktalardan sökülmüş, güçlerimiz şehir içinde 1 cadde ilerlemiştir. Bu alanda tespit edilebilen 12 çete üyesi öldürülmüştür. Güçlerimiz çetelere ait silah, gaz maskeleri ve kimi belgelere el koymuştur” denildi.

ABD BU KEZ VURMADI GÖZLEDİ

ABD öncülüğündeki koalisyonun savaş uçakları da, Kobani semalarında dün geceden beri keşif uçuşları yaparken, bombardıman sözkonusu olmadı.

DÜN GECE ÇOK ŞİDDETLİ GEÇTİ

kobani-şiddetli-çatişmalar.jpgDün gece ise, saat 22:00 sıralarında, YPG savaşçıları, Peşmerge Güçleri, Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) birlikleri ile IŞİD mensupları arasında şiddetli çatışmalar meydana geldi.

Havan ve diğer ağır silahların kullanıldığı çatışmalar esnasında yükselen dumanlar, Suriye sınırındaki Suruç ilçesinden de görüldü.

Çatışmalar, daha çok Heci Reşid ve sanayi bölgelerinde yaşanırken, sonuçları hakkında kesin bilgi alınamadı.

IŞİD KESKİN NİŞANCISI VURDU

Kobani kent merkezinde hakimiyetini kaybetmek istemeyen IŞİD bu kez sivilleri almaya başladı. Sabah saatlerinde dükkanını açmaya giden 23 yaşındaki Mustafa Fırat keskin nişançı tarafından vurularak öldürüldü. 

IŞİD'İN SON DURUMU

IŞİD, savaş boyunca en çok doğu cephesinde kente doğru ilerlerken, güney cephesinde de alan kapatmış durumda. Örgütün en az zayıf olduğu bölge ise batı cephesi.

Doğu cephesinde Kaniya Kurda mahallesine ve sebze pazarının olduğu bölgeye giren IŞİD, şimdiye kadar YPG’nin Asayiş Merkezi ve adliye binasını ele geçirdi. Kent merkezine ağır silahlar kullanarak giren IŞİD, burada ciddi direnişle karşılaştı.

kobani-işid.jpg

Kobani’nin tüm köylerini alan IŞİD, kentte çok zorlanınca şimdiye kadar 13 defa bombalı araçlarla intihar saldırılarında bulundu. Peşmerge ve ÖSO'nun ağır silahlarla Kobani'ye girmesinden sonra IŞİD elindeki köylerden 10'unu kaybetti. Bu köyler arasında Til Şeir de var. 


ABD'Lİ GENERAL TÜRKİYE 'AÇSIN' DEDİ

ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM)Komutanı Liloyd Austin, IŞİD'e karşı oluşturulan koalisyona Türkiye'nin üslerini ve hava sahasını açmasının, işlerini çok daha kolaylaştıracağını söyledi.

ABD’nin başkenti Washington'da bir düşünce kuruluşunda konuşan Austin, “Türkler koalisyona yardımcı olmada daha istekli olmaya karar verirlerse, bu şüphesiz katma değer olacak” dedi.

lloyd+austin+senate+armed+services+cmte+holds+bnhuu_aqiovl.jpg
"Türkiye'nin İncirlik Üssü'nü koalisyona kullandırmaması, IŞİD'e karşı çabalarınızı ne kadar sekteye uğratıyor?" sorusuna Austin, “Türkiye'nin üslerini ve hava sahasını açması işlerini çok daha kolaylaştıracak. Özellikle üslerin ve hava sahasının kullanımı konusunda daha çok hak kazanmamız, işimizi daha kolay ve rahat yapmamızı sağlar" yanıtını verdi.

Austin, IŞİD'e karşı yürütülen hava saldırılarının, örgütün Irak ve Suriye'de hareket yeteneğini önemli ölçüde etkilediğini ancak mücadelenin yıllarca sürebileceğini söyledi.


TÜRKİYE'YE SIĞINAN KOBANİLİLERİN DURUMU

Suriye'nin Halep kentine bağlı Kobani'de (Ayn el Arap) terör örgütü IŞİD ile PYD arasında çıkan çatışmalardan kaçan Kürtler, Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinden Türkiye'ye giriş yapıyor. 

kobani-kampi-türkiye.jpg
Suriyeli Kürtler, ilçe merkezinde buldukları boş inşaatlarda veya yerel halkın sığınmacılar için açtığı inşaat halindeki boş iş yerlerinde hayata tutunmaya çalışıyor. 

türkiye-kobani-siğinmacilari.jpg

Kobanili sığınmacılar soğuk havanın etkisini hissettirmeye başlaması nedeniyle zor günler yaşıyor.