BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Kobani: 'IŞİD militanları kentten püskürtüldü'

Kürt yetkililer, YPG'nin IŞİD militanlarını Kobani kent merkezinden çıkardığını söyledi. YPG'nin kentin dışında, doğudaki köylere ilerlediği öğrenildi.

Abone ol

Kürt yetkililer, YPG'nin (Halk Savunma Birlikleri) IŞİD militanlarını Suriye-Türkiye sınırındaki Kobani kent merkezinden çıkardığını duyurdu.

ABD'li (Amerika Birleşik Devletleri) kaynaklar ise, kentin yüzde 90'ının Kürt güçlerin elinde olduğunu bildirdi.

YPG güçlerinin IŞİD militanlarını püskürttükten sonra kent merkezi dışına, doğudaki köylere doğru ilerlediği belirtildi.

Kobani'de YPG ile IŞİD (Irak Şam İslam Devleti) arasında dört aydır devam eden çatışmalarda yaklaşık

Yoğun hava bombardımanı

Kürt güçlerinin ilerleyişi, 25 Ocak'ta yapılan yoğun hava bombardımanının ardından geldi. ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı koalisyona ait uçaklar, 24 saat boyunca 17 farklı hava operasyonu düzenlemiş, IŞİD'in araçlarının ve militanlarının bulunduğu yerlerin yanı sıra "önemli birimlerini" ve "savaş mevzilerini" bombalamıştı.

İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları için Gözlemevi de (SOHR), Pazartesi günü Kobani'de kontrolün YPG'nin eline geçtiğini duyurmuştu.

SOHR Müdürü Rami Abdel Rahman, AFP'ye yaptığı açıklamada, YPG'nin tüm IŞİD (Irak Şam İslam Devleti) militanlarını Kobani'den çıkardığını söylemiş, "Kürtler Kobani'nin doğusunda bazı Cihatçıların peşinden gidiyor ama kentin içinde artık bir çatışma yok" demişti.

Enver Müslim: Sırada köyler var

BBC Türkçe'ye konuşan Kobani Kantonu Eş Başkanı Enver Müslim, Kaniya Kurda mahallesindeki birkaç cadde dışında Kobani'de denetim sağladıklarını, o caddeleri de aldıktan sonra Kobani'nin köylerine yönelik bir hamle başlatacaklarını söyledi.

Müslim, son çatışmalarda onlarca IŞİD militanının öldüğünü, ölenler arasında birçok yabancı savaşçının da oluğunu söyledi.

Kobani'nin Kürt güçlerin eline geçtiği haberinin ardından Van'da ve Diyarbakır'da da havai fişeklerle kutlamalar düzenlendi.

'Örgüt tamamen yenilmiş sayılmaz'

BBC'nin kıdemli muhabirlerinden Paul Wood, Kobani'deki son durumu şu sözlerle değerlendirdi:

"Kobani'deki Kürtler çok sevinçliler. 131 gün süren çatışmanın ardından, kendisine "İslam Devleti" diyen örgütü yendiklerini söylüyorlar.

Bu her ne kadar Kürtlerin zaferi olsa da, ABD'nin hava operasyonları olmadan başarılamazdı.

Ayrıca IŞİD'in püskürtülmesi, örgütün tamamen yenildiği anlamına gelmiyor.

Suriyeli muhalifler, IŞİD'in hakimiyetindeki toprakların, ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı koalisyonun hava operasyonlarının başladığı Ağustos ayından bu yana arttığını söylüyor.

Iraklı yetkililer IŞİD'in Diyala eyaletinden püskürtüldüğünü söylüyor ancak örgüt Anbar eyaletinin batısındaki çoğu bölgeyi hakimiyeti altına almayı başardı."

Eylül ayından bu yana Kobani'de kontrolü ele geçirmeye çalışan IŞİD militanları ile Kürt güçler arasındaki çatışmalar devam ediyordu. Çatışmalar sırasında onbinlerce Kobani sakini sığınmacı olarak Türkiye'ye sığındı.