BIST 10.320
DOLAR 32,27
EURO 35,09
ALTIN 2.475,75
HABER /  DÜNYA

KKTC'ye yine pasaportla girilecek

KKTC'de son dönemlerde suç oranlarında yaşanan artış nedeniyle, Ulusal Birlik Partisi hükümeti ülkeye girişlerde yeni düzenleme getirmek amacıyla kolları sıvadı

Abone ol

Türkiye’nin de tam desteğini alan KKTC yönetimi, ilk önce ülkeye girişlerdeki kimlik uygulamasını kaldıracak, yerine “pasaportla giriş” getirecek.

Ülkede suç oranlarının yüzde 180 artmasından sonra alınan kararla ilgili ilk sinyali Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Kaya Türkmen verdi. Yerel bir gazeteye konuşan Türkmen, “Türkiye Cumhuriyeti KKTC’ye suç ithal ediyor” söylemlerinin “kırıcı olduğunu” söyledi ve “Ülkeye pasaportla giriş olayı teşvik edilmelidir” dedi.

AMAÇ SUÇLULARIN ÖNÜNE GEÇMEK

Türkmen’in açıklaması üzerine Milliyet’e konuşan Başbakan İrsen Küçük, Türkiye’nin de desteğini alacakları bir projenin hazırlandığını söyledi. Ülkede yaşanan suçların önüne geçmek amacıyla sıkı bir denetim olması gerektiğini anlatan Küçük, “Bizim Türkiye ile anlaşmalarımız var. Yapılacak istişareler sonucunda ülkeye pasaportla girişi düşünüyoruz. Böylece denetimler daha kolaylaşacak. Bu Türkiye’nin desteğiyle olacak bir konu” dedi. Büyükelçi Kaya Türkmen’in Ankara’da olduğunu belirten Küçük, Büyükelçi geldikten sonra pasaportla giriş konusunu kendisiyle görüşeceğini kaydetti. Küçük, ayrıca yeni vatandaşlık vermeyi de durdurduklarını ifade etti.

DESTEK VERMEK TÜRKİYE'NİN YARARINA

AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle, Kıbrıs sorununun çözümünün Türkiye’ye bağlı olduğunu söyledi. Füle, “Çözümü desteklemek Türkiye’nin yararına olacaktır” dedi. Yeşilırmak Kapısı’nın açılışına katılmak amacıyla Kıbrıs’a giden Füle, KKTC’de yayımlanan bir gazetede “AB’yi tüm Kıbrıslılara getirme zamanı gelmiştir” yorumunu yaptı.

İki taraf arasındaki pasaportlu geçiş 12 Haziran 1991’de kaldırılmıştı.