BIST 11.061
DOLAR 32,19
EURO 35,01
ALTIN 2.505,69
HABER /  GÜNCEL

KKTC'de 4. koalisyon kuruldu

Kurulan hükümet, iki partinin 4. koalisyonu olmasının yanı sıra ülkenin 11. koalisyon hükümeti.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş tarafından onaylanan, CTP-DP
ortaklığıyla, CTP Genel Başkanı Mehmet Ali Talat başkanlığında bugün kurulan hükümet, iki partinin 4. koalisyonu olmasının yanı sıra ülkenin 11. koalisyon hükümeti.

Ülkenin en eski siyasi partisi olmasına rağmen bugüne kadar yalnızca yaklaşık 2.5 yıl iktidarda kalan ve bunda da hükümetin küçük ortağı olan CTP, ilk kez hükümetin büyük ortağı olarak iktidara geldi.

İlk kez, sol görüşlü bir partinin iktidarın büyük ortağı olmasını da sağlayan CTP-DP koalisyonunun diğer bir ilki de, CTP Genel Başkanı Mehmet Ali Talat'ın Başbakanlığı. Talat, ülkede başbakanlık yapan 6. isim oldu.

11 kişilik hükümet, 3 milletvekili, 8 teknokrat isimle
oluşturuldu. Teknokratların çoğunlukta olması da, ülkede yine bir ilki meydana getiriyor.

Talat'ın başkanlığındaki yeni hükümette ilk kez bakanlık görevi alan 5 isim bulunuyor. Daha önce 3 kez hükümet kuran ve oluşturdukları 3 hükümetin ömrü kısa olan DP ile CTP, ülke tarihinin en kısa süreli hükümetine de imza atmıştı. İki partinin oluşturduğu ''2. Atun Hükümeti'' sadece 6 ay 20 gün sürmüştü.

-İKTİDARLARDA UBP DAMGASI VAR-

Yeni hükümetten önceki 17 hükümetin 13'ünde Ulusal Birlik Partisi'nin (UBP) damgası bulunuyor.
UBP, kurucu meclisler dönemindeki iki geçiş hükümeti dışındaki hükümetlerin 13'ünde yer aldı, 5 kez tek başına, 8 kez koalisyonla iktidara geldi.

UBP ayrıca, ülkenin siyasi tarihinde tek başına hükümet kuran tek parti. DP bugüne kadar 6 kez, CTP'de 3 kez iktidara ortak oldu.

-ORTALAMA ÖMÜR 20 AY-

Kıbrıs Türk halkının devlet çatısı altındaki siyasi tarihinde,hiçbir hükümet iki seçim arasındaki 5 yıllık süreci tamamlayamadı ve hükümetlerin ortalama ömrü yaklaşık 20 ay oldu.

En uzun ömürlü hükümetler, UBP'nin tek başına iktidarda olduğu 1. Çağatay Hükümeti ile bugün sona eren UBP-DP ortaklığındaki 7. Eroğlu Hükümeti oldu.

12 Aralık 1978 tarihinde kurulan 1. Çağatay Hükümeti, 31 ay 22 günle en uzun ömürlü hükümet olma özelliğini taşırken, bu hükümetten sadece 16 gün daha az süren 7. Eroğlu Hükümeti en uzun ömürlü ikinci hükümet unvanına sahip oldu.

KKTC'de devlet çatısı altında bugüne kadar geçen süreçte
başbakanlık görevini 5 değişik isim yürüttü. En çok, 7 kez bu makama gelen UBP Genel Başkanı Derviş Eroğlu başbakanlık koltuğuna oturdu.

DP Genel Başkanlığı yapan Hakkı Atun da 3 kez hükümet kurup başbakanlık yaparken, UBP Genel Başkanı olarak Mustafa Çağatay 3, Nejat Konuk ve Osman Örek birer kez başbakan oldular.

Nejat Konuk ayrıca, KKTC'nin ilanından sonra oluşturulan Kurucu Meclis döneminde başbakanlık yaptı. Bakanlar Kurulu'na başkanlık yapan bir diğer isim de Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş oldu. Denktaş, Federe
Devlet Kurucu Meclisi döneminde Devlet Başkanı olarak, yürütmenin de başında bulundu.