BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Kızılhaç konvoyu Humus'a ulaştı

Gıda, ilaç, battaniye, bebekler için süt ve diğer araç ve gereçleri taşıyan Uluslararası Kızılhaç Örgütü'ne ait bir konvoy, bir aydır bombardıman ve kuşatma altındaki Suriye'nin Humus kentine ulaştı.

Abone ol

Uluslararası Kızılhaç Örgütü'ne ait bir konvoy, bir aydır bombardıman ve kuşatma altındaki Suriye'nin Humus kentine ulaştı.

Kızılhaç ve Kızılay'ın ortak çalışmasıyla hazırlanan yedi kamyonluk yardım konvoyu yaralıları da kentten tahliye edecek.

Kızılhaç Örgütü'nün operasyon sorumlusu Halid Erksusi konvoyun gıda, ilaç, battaniye, bebekler için süt ve diğer araç ve gereçleri taşıdığını söyledi.

Şam'dan Humus'a giden konvoy, kötü hava şartları ve yoğun kar yağışı nedeniyle çok yavaş ilerlemek zorunda kaldı.

Yardım konvoyuna, en ağır hasar gören Baba Amr mahallesine gidişinde Humus'taki Kızılhaç çalışanları ve gönüllüler de katılacak.

Suriye Kızılhaç'ı konvoyun baba Amr'a girişine izin verildiğini ancak ayrıntıların hâlâ görüşüldüğünü açıkladı. Uluslararası Kızılhaç Örgütü'nün sözcüsü Sean Maguire ise, çatışmaların durmuş olması halinde, görevlilerin, diğer mahallelerde olduğu gibi Baba Amr'a girip burada günlük yardım çalışmalarını sürdürmekte bir sorunla karşılaşmayacaklarını söyledi.

'Taktiksel geri çekilme'

Özgür Suriye Ordusu adlı isyancı örgüt dün Baba Amr'dan 'taktiksel' olarak çekildiğini açıklamıştı.

Örgüt, 100 bin kişinin yaşadığı bölgede kalan 4 bin kişinin evlerini terk etmek istemediğini, bu kişileri korumak için çekilme kararı aldığını belirtti.

Humus'taki ağır kar yağışı, kentte Salı günü harekat başlatan ordunun hızlı ilerlemesini engelliyor. Ancak kar bölgede sivillerin yaşam koşullarını da ağırlaştırıyor.

Baba Amr'da günlerdir elektrik yok ve halkın temel ihtiyaçlarını karşılayamadığı belirtiliyor.

Gazeteciler geri dönüyor

Humus'ta devam eden bombardımanda yaralanan ve günler sonra Lübnan'a kaçırılan iki Fransız gazeteci, BBC'ye yaptıkları açıklamada, Fransız hükümetine ait bir uçağın kendilerini almak üzere yolda olduğunu söyledi.

Edith Bouvier, geçen hafta düzenlenen bombardımanda ağır yaralanmıştı. Aynı saldırıda İngiliz Sunday Times gazetesi için çalışan Marie Colvin ve Fransız foto muhabiri Remi Ochlik ise yaşamını yitirmişti.

Suriye yetkilileri Colvin ve Ochlik'in cesetlerinin bulunduğunu ve Şam’a götürülerek ilgili büyükelçiliklere teslim edileceğini açıkladı.