BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Fransa'dan Şam yönetimine şok

AB devlet ve hükümet başkanları halka şiddet politikasından vazgeçmeyen Suriye yönetimine yeni yaptırımlar hazırlanmasını istedi.

Abone ol

AB'nin talebinin ardından flaş bir karar da Fransa'dan geldi. Paris yönetimi Şam Büyükelçiliği'ni kapatma kararı aldı.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın muhaliflere şiddetini protesto etmek amacıyla bu ülkedeki büyükelçiliklerini kapattıklarını söyledi. Sarkozy Esad'ı kastederek, "Diktatörler, mutlaka bir gün yaptıklarının hesabını veriyorlar" dedi.

Sarkozy, BM'nin yeşil ışık yakması halinde isyancıları desteklemeye de hazır olduklarını belirtti. Avrupa Birliği liderlerinin Brüksel'deki zirvesinde konuşan Nicolas Sarkozy, "BM kararı olmadan harekete geçmek istemiyoruz. BM Güvenlik Konseyi yasal bir zemin oluşturmadan insani yardım koridor oluşturmak ya da isyancılara silah vermek istemiyoruz" dedi. Sarkozy, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'a kastederek, "Diktatörler, mutlaka birgün yaptıklarının hesabını vermek zorunda kalıyorlar" şeklinde konuştu.

AB SURİYELİ MUHALİFLERİ TANIDI

Avrupa Birliği, Suriye'de muhaliflerin kurduğu Ulusal Konsey'i Suriyelilerin meşru temsilcisi olarak tanıdı.

Brüksel'de toplanan AB zirvesinde alınan kararlarda ''Avrupa Birliği özgürlük, haysiyet ve demokrasi mücadelesinde Suriyeli muhalifleri destekler, Suriye Ulusal Konseyi'ni Suriyelilerin meşru temsilcisi olarak tanır ve muhalefet mensuplarına barışçıl mücadelelerinde birleşme çağrısı yapar'' denildi.Zirve kararlarında, AB dışişleri bakanlarından Şam yönetimini hedef alan yeni yaptırımlar hazırlamaları da talep edildi.

Kararlarda ayrıca, BM Güvenlik Konseyi'nde Suriye'ye yönelik kararların alınmasını engelleyen Rusya ve Çin'e ''şiddetin durdurulması konusunda işbirliği yapmaları'' çağrısına yer verildi.

AB içinde İngiltere ve Fransa dahil birçok ülke, Suriye Ulusal Konseyi'ni daha önce tanımıştı.

AB'DEN YENİ YAPTIRIM SİNYALİ

Brüksel'de toplanan liderlerin onayına sunulan taslak kararlarda ''Suriye rejimine yönelik daha fazla kısıtlayıcı yaptırımların hazırlanması'' için AB dışişleri bakanları görevlendirildi.

Taslak kararlarda ayrıca, BM Güvenlik Konseyi'nde Suriye'ye yönelik kararların alınmasını engelleyen Rusya ve Çin'e ''şiddetin durdurulması konusunda işbirliği yapmaları'' çağrısına yer verildi.

AB, Suriye'de birinci yılını doldurmaya yaklaşan şiddet politikası nedeniyle Devlet Başkanı Beşşar Esad ve yakınları dahil 100'den fazla sorumlunun malvarlıklarını dondurarak vize yasağı getirmişti.

Suriye'den petrol ithalatını Eylül ayında durduran AB, geçen hafta da Suriye Merkez Bankası'nın AB'deki aktiflerini dondurma, Suriyeli kamu kuruluşları ve merkez bankasıyla altın, kıymetli maden ve elmas ticaretini durdurma ve Suriyeli havayolu şirketlerinin kargo uçuşlarını yasaklama kararı almıştı.

Bu arada AB zirvesine katılan İngiltere Başbakanı David Cameron, basına yaptığı açıklamada, Suriye'de sivillere karşı işlenen suçlarla ilgili delil toplanarak rejimden hesap sorulmasını istedi.

Cameron ''Şimdiden delil toplamaya başlayalım, ne kadar zaman alırsa alsın bu korkunç rejimin hesap vereceği gün gelecektir'' dedi.