BIST 10.258
DOLAR 32,26
EURO 34,81
ALTIN 2.411,62
HABER /  GÜNCEL

Kızıl Haç, Suriye'de ateşkes için gayret ediyor

Uluslararası Kızıl Haç Komitesi ülkede en yoğun çatışmaların yaşandığı bölgelere insani yardım götürebilmek için hükümet ve isyancı güçlerin sınırlı bir süre de olsa silahlarının susmasını istiyor.

Abone ol

Uluslararası Kızıl Haç Komitesi, Suriye'de en yoğun çatışmaların yaşandığı bölgelere insani yardım ulaştırmak için hükümet güçleri ile isyancılar arasında ateşkes sağlamaya çalıştığın söylüyor.

BBC'ye konuşan bir Kızıl Haç yetkilisi, amaçlarının Humus, Hama ve Şam'ın banliyöleri gibi en şiddetli çatışmalara sahne olan yerlere acilen insani yardım ulaştırmak olduğunu belirtti.

Kızıl Haç, bu bölgelerde ilan edilecek olası bir ateşkesin süresinin sınırlandırılıacağını tahmin ediyor.

Diplomatik kaynaklar bu sürenin belki sadece birkaç saatten ibaret olacağını söylüyor.

Çatışmaların yoğunlaştığı Humus kentinde pazartesi günü bir muhalefet sözcüsü, ağır bombardıman altındaki Baba Amr mahallesinden kadın ve çocukların tahliyesi çağrısı yaptı.

Fransız Haber Ajansı AFP'ye konuşan muhalif sözcü Hadi Abdullah, mahallede insanların çok kötü koşullarda yaşadığını ve ölümü beklediklerini söyledi.

Muhalifler hükümet güçlerinin yüzlerce silahlı isyancının bulunduğu düşünülen Humus kenti çevresindeki kuşatmayı iyice güçlendirdiğini de söylüyorlar.

Öte yandan Çin Komünist Partisi'nin resmi yayın organı, Batı'yı Suriye'de iç savaş kışkırtmakla suçladı.

Halkın Günlüğü gazetesinin birinci sayfasındaki başyazıda Batı'nın Suriye muhalefetine desteğinin "büyük çaplı bir iç savaşa" yol açabileceği ve bu durumda silahlı bir müdahelenin kaçınılmaz olabileceği kaydediliyor.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad önümüzdeki Pazar günü ülkeyi yeni anayasa için referanduma götürmeye hazırlanıyor.

Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Zhai Jun hafta sonunda Şam'da Esad ile görüşerek referandum planını desteklediklerini bildirmişti.

Muhalif gruplar ise referandumun şiddetin bu kadar egemen olduğu koşullarda yapılamayacağını söyleyerek boykot çağrısı yapıyorlar.

Pazar günü İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague BBC'ye verdiği demeçte "uluslararası toplumun Suriye'de bir iç savaşa engel olma imkanlarının Rusya ve Çin'in BM Güvenlik Konseyi'ne sunulan karar tasarısını veto etmesiyle akim kaldığını" söylemiş ve Esad'ı bir kez daha istifaya çağırmıştı.

Suriye'de 11 aydır devam eden ayaklanma süresince binlerce kişi öldü.

İnsan hakları örgütleri bu süre boyunca 7 bin civarında can kaybı olduğuna inanıyor. Suriye hükümeti ise en az 2 bin asker ve polisin militanlarca öldürüldüğünü açıklamıştı.