BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Kıyametten geri dönüş yok

Independent, BM'nin hazırladığı raporu ele geçirdi. Durum ürkütücü... İşte dünyanın kıyamet yolundaki raporu;

Abone ol

Independent’ın ele geçirdiği BM’nin küresel ısınma raporuna göre artık çok geç! Veriler artık dünyanın sonunu getirecek kıyamet için düğmeye basıldığı yolunda. Küresel ısınma öyle bir boyuttaki verdiğimiz hasarı tamir etme imkanı yok artık...

Uzmanlar ‘Küresel ısınma kısır döngüye girdi. Dünyayı kirletmeyi şu an bıraksak bile ısı en az 3 derece artacak. Buzullar eriyecek, büyük şehirler sular altında kalacak, kar tarihe karışacak” diyor. Dünyanın vahim durumunu belgeleyen BM raporu cuma günü açıklanacak.
İşte rapordan çarpıcı maddeler:

-Meteoroloji kayıtlarının tutulduğu 1850’den bu yana en sıcak 12 yıldan 11’i, 1995’ten sonra oldu. 2007’nin en sıcak yıl olması bekleniyor.

-2100 yılına kadar ortalama sıcaklık en az 3 derece artacak. Kabus senaryosuna göre 6 derece de artabilir.

İstanbul denize gömülecek
-Karbondioksit oranı hiç artmayacak olsa bile 2100’e kadar deniz seviyesi 43 santimetre yükselecek. Karbondioksit artışı günümüzdeki gibi devam ederse denizler 80 santim yükselecek. Bu durumda İstanbul, Venedik ve Londra gibi kentlerin büyük bölümü sular altında kalacak. 

- Kuzey buz denizi yazları eriyecek. Grönland adası üzerindeki buz tabakası tamamen ortadan kalkacak.

-100 yılda atmosferde karbondioksit oranı yüzde 44 artacak. Şu an dünyayı kirletmeyi bıraksak bile kısır döngü yüzünden küresel ısınmanın etkilerini hafifletmek neredeyse imkansız.

-Kış aylarında kuzey yarımküreye ılıman hava taşıyan Gulf Stream su akıntısı zayıflayacak.

Kar tarihe karışacak
-Avrupa, tıpkı 2003 yılında binlerce kişinin ölümüyle sonuçlanan yaz aylarındaki gibi sıcak hava dalgalarının etkisi altına girecek. Avrupa’nın güneyinde ise kar yağışı tarihe karışacak.

-Sıcak ve uzun yaz aylarından sonra ise Kuzey Avrupa’da sert hava koşulları hakim olacak. Özellikle Amerika kıtasını vuran kasırgaların sayısı ve gücünde ciddi artış yaşanacak. //