BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Kıyak emekliliğe vekiller karşı çıktı!

Anayasa Mahkemesini yeniden yapılandıran tasarı bu kez hükümete takıldı!

Abone ol
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Anayasa Mahkemesini yeniden yapılandıran tasarıda, ''mahkeme üyelerine kıyak emeklilik'' olarak değerlendirilen düzenlemeyi tasarıdan çıkaracaklarını söyledi. 

TBMM Genel Kurulunda, Anayasa Mahkemesinin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun Tasarısının tümü üzerindeki görüşmeler tamamlandı.

AK Parti Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün, tasarının, Anayasa değişikliği paralelinde uyum kanunu olduğu, bundan dolayı bir an önce çıkması gerektiğini ifade etti.
Anayasa Mahkemesinin bundan sonra demokrasi, özgürlük ve insan hakları anlayışıyla çalışacağını belirten Üstün, düzenlemeyle ilgili bilgi verdi.

Tasarı üzerinde şahsı adına söz alan CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Yargıtay ve Danıştayın yeniden yapılandırılmasıyla ilgili kanun teklif aşamasındayken, Anayasa Mahkemesi Başkanının bu teklif lehine görüş beyan ettiğini kaydetti.

CHP'DEN KIYAK EMEKLİLİK İTİRAZI

Hamzaçebi, ''O konuşmanın karşılığı hükümet tarafından bu tasarıyla verilmektedir. Tasarıyla, başkan ve üyeleri önemli imtiyazlarla donatılmaktadır'' dedi. Hamzaçebi, şunları söyledi:

''Tasarıyla olağanüstü bir emeklilik düzenlemesi getirilmektedir. Ballı emeklilik var. Emeklilik maaşları artırılıyor. Bütün sağlık harcamaları hiç bir kısıtlamaya tabi olmaksızın yapılabilecek. Hayırlı olsun başkan ve üyelerine. Bazı üyeler bundan rahatsızdır eminim. Başkan bunu hükümetten talep etmiştir ve hükümet bunu buraya koymuştur. Neyin karşılığında? Hükümet çıkaracağı Anayasa aykırı kanunlara karşı açılacak iptal davalarının reddedilmesi karşılığında.''

Tasarıyla Anayasa Mahkemesine olağanüstü yetki verildiğini ifade eden Hamzaçebi, ''Lütfen bu çirkin, mahkemeyi zan altında bırakacak düzenlemeleri buradan çıkaralım'' dedi.

Hamzaçebi, düzenlemenin teklif değil tasarı olarak geldiğini de anımsatarak, ''Hükümet, bir başka kuvvetle ilgili tasarıyı Meclise getiremez. Bu, kuvvetler ayrılığı ilkesinin rafa kaldırılmasıdır'' dedi.

EMEKLİLİKLE İLGİLİ DÜZENLEME

Çiçek, tasarıda emeklilik hakkıyla ilgili madde getirilirken, söylenen düşüncelerden hareketle düzenleme yapmadıklarını belirterek, ''Realite ortada... Bir şeyi itham, suçlama konusu yapacaksak önüne, arkasına iyi bakmak lazım. Şu an getirilen bu düzenleme -ki çıkartacağız- mahkemeyi bu kadar zan altında bırakmanın anlamı yok. Kıyak emeklilik denilen maddeyi çıkartacağız. Çünkü bugünkü arkadaşlarımız bunu hak etmiyor'' dedi.  Yasadan ilk yararlanacakların 25 yıl sonra olduğunu anlatan Çiçek, bugün Anayasa Mahkemesinde görev yapan 17 üyeden hiçbirinin düzenlemeden yararlanmayacağını söyledi. Çiçek, ''Bu itham konusu yapılacak bir şey değil. Herkesin doğum tarihine bakın, meslekteki müktesebatına bakın, hiçbirisi bundan istifade etmeyecek. En evvel 25 sene sonradır. Hesabı kitabı ortada. Orada görev yapan insanları istifade etmediği halde zan altında bırakmak, kendisine temin edildiği iddia edilen menfaat karşılığı 'önüne gelen davalarda şöyle yapacak, böyle yapacak' tarzda peşin hükümle hareket etmek doğru değil'' diye konuştu.