BIST 10.046
DOLAR 32,39
EURO 34,56
ALTIN 2.380,62
HABER /  GÜNCEL

Libya operasyonu ve Türkiye

Semih İdiz ve Henri Barkey Türkiye'nin tavrını yorumluyor.

Abone ol

Birleşmiş Milletler'in 1973 sayılı kararı çerçevesinde gerçekleştirilen müttefiklerin Libya operasyonu devam ediyor. Bir yandan da Amerika Birleşik Devletleri, Fransa ve İngiltere liderliğinde yürütülen operasyonun NATO'ya devredilmesi tartışmaları sürüyor.

Başbakan Tayyip Erdoğan, bugün parti grubunda Libya'ya yapılan uluslararası müdahaleyle ilgili konuştu. Erdoğan, Libya'nın kendi değişim dinamiğini belirlemesinden yana olduklarını vurguladığı konuşmasında NATO'nun operasyona dahil olmasıyla ilgili de dört koşul öne sürdü. Bu koşullar, NATO'ya yalnızca tespit ve tescil için girilmesi, ülkenin doğal kaynaklarının birilerine dağıtılmaması, operasyonun işgale dönüşmemesi ve Libyalıların kendi geleceklerini tayin etmeleri.

Bu çerçevede, NATO harekete geçtiğinde Ankara'da harekete geçecek, ancak Türkiye'nin askeri kuvvetleri yapılacak herhangi bir bombalı saldırıda kullanılmayacak. BBC Türkçe'den Elif Kalaycıoğlu, Milliyet gazetesi yazarı Semih İdiz ve Lehigh Üniversitesi'nden akademisyen Henri Barkey'e önce Erdoğan'ın son açıklamalarının ne anlama geldiğini sordu.