BIST 10.273
DOLAR 32,27
EURO 34,82
ALTIN 2.410,27
HABER /  DÜNYA

NATO Komutanı Türkiye'ye geliyor

BM'nin Libya'ya askeri müdahalenin önünü açan kararı ardından başlatılan operasyona destek azalıyor.

Abone ol

Uluslararası koalisyon güçlerinin Libya'ya yönelik hava ve denizden başlattığı askeri operasyon sürüyor. Gözler ise NATO'nun askeri operasyonun komutasına geçip geçmeyeceğinde. Türkiye'nin tavrı ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bugün partisinin grup toplantısında yapacağı açıklamayla netleşecek.

DOSTLARI BİLE ONU TERK ETTİ... TIKLAYIN 

TÜRKİYE'NİN 9 MİLYAR DOLARI BOMBALANIYOR... TIKLAYIN

DÜNYAYI AYAĞA KALDIRAN KARELER... TIKLAYIN

İşte bugün yaşanan gelişmelerin tümü:

17.19- Libya İçişleri Bakanlığı'nda yangın çıktı.

17.04: Libyalı yetkililer, Batılı koalisyon güçlerinin dün gece düzenlediği hava saldırısında, başkent Trablus'un doğusundaki bir donanma tesisinin vurulduğunu söyledi. Reuters ajansına göre, yetkililer dün geceki saldırıda donanma tesisinin vurulduğunu ve birkaç askeri aracın harap olduğunu belirtti.

16.58: Trablus'un güneybatısındaki Yefren bölgesini kontrol eden isyancılar ile rejim kuvvetleri arasında dünden bu yana çıkan şiddetli çatışmalarda 9 kişinin öldüğü bildirildi.

16.45: El Cezire televizyonu, Batılı koalisyon güçlerinin uçaklarının, Muammer Kaddafi'nin silahlı kuvvetlerine ait bir askeri uçağa saldırı düzenlediğini duyurdu. Televizyon, bölgedeki muhabirine dayanarak, Libya uçağının saldırıya uğradığı sırada muhaliflerin elindeki Bingazi'ye doğru gittiğini kaydetti, başka bilgi vermedi.

15:40-Denizden de silah amborgosu

NATO, Libya'ya yönelik silah ambargosunun uygulanması için donanma gücünün kullanılması konusunda anlaştı. AFP ajansına konuşan Batılı bir diplomat, "NATO, Libya'ya denizden silah ambargosunun uygulanması konusunda anlaştı" ifadesini kullandı.

15.20: İspanyol Meclisi, BM Güvenlik Konseyi'nin Libya ile ilgili aldığı karar doğrultusunda bu ülkeye başlatılan çok uluslu askeri operasyona İspanyol askerlerinin 3 aylık süreyle katılmasına yetki verdi.

14.22- NATO Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanı Perşembe günü Ankara'ya geliyor.

14:16-
BM Güvenlik Konseyi, Rusya'nın çağrısı üzerine perşembe günü toplanacak ve ateşkesi görüşecek.

13.31- Dışişleri Bakanı Ahmet Davudoğlu yarın saat 11'de Kemal Kılıçdaroğlu ile CHP Genel Merkezi'nde görüşecek

13.30- Rusya Savunma Bakanlığı'ndan açıklama:

Libya'daki sivil ölümleri kınıyoruz.

12:44 - ABD uçağın düştüğünü doğruladı

ABD ordusunun Afrika Komutanlığı, Hava Kuvvetleri'ne ait F-15E tipi bir savaş uçağının dün gece Libya'da düştüğünü doğruladı. Komutanlığın sözcülerinden Vince Crawley, uçağın düşman ateşi yüzünden değil, büyük olasılıkla teknik sorun nedeniyle düştüğünü söyledi. Crawley, uçaktaki iki pilotun da kurtulduğunu ve pilotlardan yaralı olanın durumunun iyiye gittiğini belirtti. Amerikan uçağının düştüğünü ilk duyuran İngiliz Daily Telegraph gazetesi de F-15E tipi uçağın teknik sorun yüzünden düştüğünün sanıldığını kaydetmişti.

ABD UÇAĞI DÜŞTÜ

12:04- Daily Telegraph: Amerkan F-16 uçağı düştü.

ABD Hava Kuvvetleri'ne ait bir uçak Libya'da düştü. Kazadan uçağın pilotu sağ kurtuldu.

11:46- Kaddafi güçleri, Misrata kentine tanklarla saldırıyor.

Libya'ya karşı başlatılan 'Şafak Yolculuğu' operasyonu dördüncü gününe girerken, Kaddafi bir taraftan dış müdahale ile bir taraftan da içerideki muhalefetle mücadele ediyor.Koalisyon güçlerinin başlattığı operasyon dördüncü gününe girerken, Kaddafi'nin muhaliflere saldırıları da devam ediyor. Bugün El cezire televizyonu Kaddafi yanlılarının tank ve ağır silahların eşliğinde Zintan kasabasına saldırdığını duyurdu. Televizyon Kaddafi güçlerinin kasabayı kuşatmaya çalıştığını bildirdi.

Dünden beri Misrata'da yaşanan çatışmalarda da, Kaddafi güçlerinin 40 kişiyi öldürdüğü ileri sürüldü. Bu arada Libya hükümetinden muhaliflere sert bir uyarı geldi. Hükümet sözcüsü, muhalifler hava saldırılarını fırsat bilip Trablus'a ilerlerse cevap vereceklerini açıkladı.

10:41 - Bingazi'de bir Fransız gazeteci kayıp

Libya'nın Bingazi kentinde bir Fransız gazetecinin kaybolduğu bildirildi. Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü, Polaris Images ajansı için çalışan Stephane Lehr'den dün öğleden sonradan itibaren haber alınamadığını belirtti. Örgütten yapılan açıklamada, serbest çalışan foto muhabiri Lehr'in bir Fransız televizyon ekibiyle Bingazi'ye geldiği kaydedildi.

10:35 - Çin insani felaket uyarısı yaptı

Çin yönetimi, Libya'ya yönelik müdahalede sivillerin ölmesinden duyduğu "derin kaygıyı" dile getirerek, "insani felaket" olabileceği uyarısında bulundu ve bu ülkedeki çatışmaların sona erdirilmesi çağrısını yineledi. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cian Yü, silahlı güç kullanarak daha fazla masum insanın ölmesine karşı olduklarını ifade ederek, "taraflara acil ateşkes çağrısını tekrarladıklarını" belirtti.

09:55 - Çin, Libya'da derhal ateşkes ilan edilmesini istedi

Çin yönetimi, Batılı güçlerin bombalamaya devam ettiği Libya'da derhal ateşkes ilan edilmesini istedi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jiang Yu, Çin'in acil ateşkes ve şiddeti sona erdirecek müzakereler istediğini söyledi.

09:53 - Hindistan: Yabancılar Libya'nın içişlerine karışmasın

Hindistan hükümeti, Batılı güçlerin Libya'nın içişlerine karışmaya hakkı olmadığı eleştirisini getirdi. Pekin ve Moskova'nın ardından Yeni Delhi de ABD, İngiltere ve Fransa tarafından düzenlenen hava saldırılarını kınadı. Hindistan Maliye Bakanı ve Parlamento'nun alt kanadının Başkanı Pranab Mukherjee, "Bir ülkede olanlar, onun içişleridir. Yabancı ülkelerin buna karışmaya hakları yoktur. Herhangi bir rejimi değiştirmek için birkaç ülke bir araya gelip karar alamaz. Rejimlerin değişip değişmeyeceğini o ülkelerin halkları belirler." tepkisini verdi.

06:59 - BM, Libya'nın acil toplantı talebini reddetti

BM Güvenlik Konseyi, Libya Dışişleri Bakanı Musa Kusa'nın Konsey'in acil toplantı yapması yönündeki talebini kabul etmedi. Konsey'in, basına kapalı danışma toplantısında, Libya Dışişleri Bakanı Kusa'nın haftasonunda Konsey'e yazdığı mektubu ele aldığı ve Kusa'nın, ''Libya'ya karşı düzenlenen askeri saldırı karşısında'' Konsey'in acil toplanmasını ve hava saldırılarının durmasını isteyen talebini geri çevirdiği bildirildi.

06:58 - BM'de Libya'nın temsil sorunu

Bu arada Libya'yı BM'de kimin temsil ettiği sorusu da sorun yaratmaya devam ediyor. BM Sözcüsü Martin Nesirky, Libya'yı BM'de kimin temsil ettiğine yönelik sorular üzerine, BM'nin 27 Şubat'ta, Libya'dan, BM Daimi Temsilcisi Muhammed Şalgam ve yardımcısı İbrahim Dabbaşi'nin Libya'yı artık BM'de temsil etmediklerini bildiren bir mektup aldıklarını hatırlattı. ''Bu iki diplomat dışında Libya'nın BM Daimi Temsilciliğinde halen Libya'yı temsil eden diplomatlar bulunuyor'' diye konuşan Nesirky, Şalgam ve Dabbaşi'nin BM kimlik kartlarının nezaket gereği geçerli olmaya devam ettiğini de belirtti.

Libya'nın hava savunma radarları vuruldu

Uluslararası koalisyon güçlerinin, Libya lideri Muammer Kaddafi'nin güçlerine ait iki hava savunma üssündeki radarları vurduğu bildirildi. El Cezire'nin haberinde, koalisyon güçlerinin dün gece vurduğu üslerin, muhaliflerin karargahı Bingazi'nin doğusunda bulunduğu kaydedildi.

Koalisyon güçlerinin, akşam başkent Trablus'un 10 kilometre doğusundaki Busetta deniz üssünü vurduğu da belirtilmişti.

00:26 - Erdoğan, Obama ile telefonda görüştü

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Barack Obama ile telefon görüşmesi yaptı. Alınan bilgiye göre, ABD Başkanı Obama, Başbakan Erdoğan'ı telefonla arayarak bir süre görüştü. Görüşmede, Libya ile ilgili gelişmelerin ele alındığı, iki liderin görüş alışverişinde bulunduğu belirtildi.