BIST 10.108
DOLAR 32,38
EURO 34,75
ALTIN 2.406,80
HABER /  GÜNCEL

Kısa çalışma ödeneği artırılıyor

Kısa çalışma ödeneğinin miktar ve süresi yüzde 50 artırılıyor. İlgili kanun düzenlemesi komisyonda görüşülüyor.

Abone ol

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, İşsizlik Sigortası Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapan tasarının görüşmelerine devam ediliyor.

Tasarı ile ilgili kurulan alt komisyonun yaptığı 1,5 saatlik çalışma sonrasında düzenlemenin adı, ''Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı'' olarak değiştirildi, aralarında istihdam ve teşviklere ilişkin bazı maddeler ayıklandı.

Bu çerçevede yeniden oluşturulan düzenlemenin ilk 7 maddesi kabul edildi.

Benimsenen maddelere göre, 2008 ve 2009 yıllarında, kısa çalışma için yapılan başvurularla sınırlı olmak üzere, kısa çalışma için öngörülen azami 3 aylık süre, 6 ay olarak uygulanacak. Kısa çalışma ödeneği miktarı, yüzde 50 artırılacak.

Kısa çalışma ödeneği ödemeleri; başlangıçta belirlenen işsizlik ödeneği süresinden düşülmeyecek. Uygunluk tespiti yapılan başvurular için kısa çalışma süresi, işverenin talebi doğrultusunda uzatılacak.

Sağlık hizmet sunucuları, sundukları hizmete ilişkin fatura ve eklerini, izleyen ayın 15'ine kadar Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) teslim edecek. Fatura bedelinin tamamı, fatura teslim tarihinden itibaren 60 gün içinde, sağlık hizmeti sunucularına avans olarak ödenecek. Fatura ve belgeler, 3 ay içinde incelenecek, avans hesabı kapatılacak. Daha önce bu ödemelerin ilk 45 gün içinde yüzde 75-90'ı, kalanı ise 90 gün içinde yapılıyordu.

SİGORTALILIĞI SONA ERENLERİ BİLDİRMEYENLERE CEZA

Sigortalılığı sona erenleri, kanunda belirtilen süre içinde SGK'ya bildirmeyenlere, her bir sigortalı ve sandık iştirakçisi için asgari ücret tutarında idari para cezası verilecek.

Kuruma yapılan bildirimlere ilişkin de yeni bir düzenlemeye gidiliyor. İşverenler, işçi giriş ve çıkış bildirimini, SGK'ya teslim edecek. Bildirimin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına verilme zorunluluğu ise kaldırılacak.

Bankalar, sigorta ve reasürans şirketleri, ticaret odaları, sanayi odaları, borsalar veya bunların oluşturdukları birlikler, personeli için kurulan sandıklar; devir tarihine kadar iştirakçilerinin sandıkla ilgilerinin başlama ve sona ermesine ilişkin bildirimlerini en geç 10 gün içinde SGK'ya yapacak.

ÇOĞUNLUK TESPİTİNDE, SGK BİLDİRİMLERİ ESAS ALINACAK

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, yetkili sendikanın belirlenmesinde ve istatistiklerin düzenlenmesinde; kendisine gönderilen üyelik ve istifa bildirimleri ile SGK'ya yapılan işçi bildirimlerini esas alacak. Böylece çoğunluk tespiti; SGK'ya verilen bildirimler üzerinden yapılacak.

Kamu kurum ve kuruluşlarının, özürlülerin ve eski hükümlülerin mesleki eğitim ve rehabilitasyonu, kendi işlerini kurmaları, özürlülerin iş bulmalarını sağlayacak projelerde, proje maliyetinin en fazla yüzde 50'si olan ayni ve nakdi yardım sınırı kaldırılacak.

Tasarının görüşmeleri devam ediyor.