BIST 10.046
DOLAR 32,45
EURO 34,83
ALTIN 2.422,39
HABER /  GÜNCEL

İspanyadan Türkiyeye destek

İspanya Başbakanı Zapatero, ülkesinin Türkiye’nin AB’ye girme arzularına destek vereceğini söyledi.

Abone ol

İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero, ülkesinin AB dönem başkanlığı sırasında Türkiye’nin AB’ye girme arzularına destek vereceğini söyledi.

İspanya’nın 2010 yılının ilk yarısında üstleneceği AB dönem başkanlığında hükümetinin öncelikleri hakkında, Madrid’deki Avrupalı Gazeteciler Derneğinde bilgi veren Zapatero, "İspanya, dönem başkanlığında, Hırvatistan’ın AB üyeliğine ve Türkiye’nin AB’ye girme arzularına destek verecek. Bu büyük ülke çok uzun zamandır AB kapılarında bekliyor" dedi.
2010’un ilk yarısında düzenlenecek AB-ABD zirvesinin, ticari alan, iklim değişikliğiyle mücadele, dünyada barış ve güvenliğin sağlanmasında iki taraf arasında "köklü ortaklıklar ve ittifakın" devam etmesi açısından önem arz ettiğini belirten Zapatero, NATO ile AB’nin güvenlik konularında ortak çalışmasını savundu.

Zapatero, İspanyol hükümetinin dönem başkanlığı süresince hedeflerini "Avrupa’nın dünya çapında rekabet karşısında yeni bir ekonomik model geliştirmesini teşvik etmek", "Avrupa’nın vatandaşlarıyla dayanışma içinde olmasını sağlayan sosyal reformların gerçekleştirmesi için yoğun çaba göstermek" ve "Avrupa’nın küresel konularda tek ses olmasını sağlamak" olarak açıkladı.

Bu arada, İspanya Başbakanı, konuşması sırasında Avrupa’da son aylarda "yabancı düşmanlığı" ve "Avrupa karşıtlığı milliyetçiliğin" arttığına dikkati çekerek, "kimsenin bunlardan memnuniyet duyamayacağını" belirtti. Zapatero, İrlanda’nın referandumda Lizbon Anlaşması’na "hayır" demesiyle ortaya çıkan sorunun aşılması gerektiğinin altını çizdi.