BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,84
ALTIN 2.507,99
HABER /  DÜNYA

Kış helva satıcılarına yaradı

Kış aylarının gelmesiyle birlikte Türk gelenek ve göreneklerinde önemli bir yeri olan helva, satıcılarının yüzünü güldürüyor. <br/>Türkiye’d...

Abone ol

Kış aylarının gelmesiyle birlikte Türk gelenek ve göreneklerinde önemli bir yeri olan helva, satıcılarının yüzünü güldürüyor.
Türkiye’de doğumlarda, ölümlerde, askere giderken, hac dönüşünde, okula başlayan çocuklar için, yeni bir eve sahip olunca, okul bitince, yağmur dualarında, kuzunun sütten kesilme günü olan ’yoğurt bayramında’, ’çiğdem düğününde’ (ilk çiğdemin görüldüğü gün) evlerde yapılarak eşe dosta dağıtılan helvaların kış aylarının gelmesiyle birlikte talebi artınca, satıcılarının yüzünü güldürüyor.
Gaziantep’te 5’inci kuşak olarak helva satmakta olan Kıratlı Helva sahibi Ali Sayım Kıratlı, kış ayının helva ayı olduğunu belirterek helva satışlarının arttığını belirtti. Kıratlı, “Kıratlı Helva’nın sahibiyim. 5 kuşaktan beri bu işi yapıyoruz. Yurtdışına direkt satışımız yoktur. Müşterinin talebi doğrultusunda burada sıcak satış yapıyoruz. Yerli müşterilerimiz de çok rağbet gösteriyor. Kış mevsimi de helvanın mevsimi olduğu için ilgi görüyor” dedi.
Yurt dışından gelen yabancı turistlerin özellikle Antep fıstıklı helvaya ilgi gösterdiğini söyleyen Kıratlı, “Yurt dışından gelen müşterilerimize fıstıklı helva satıyoruz. Yabancı turistler fıstıklı helvaya daha çok ilgi gösteriyor. Gaziantep fıstık memleketi olduğu için diğer helva çeşitlerinden çok fıstıklı helva ilgi çekiyor” ifadelerini kullandı.
Helvanın üretim aşamasında kaliteli ve iyi bir susam kullanılması gerektiğini aktaran Kıratlı, “Helvanın üretimi iyi bir susamla başlar. İyi bir susam seçmişseniz iyi bir helva üretirsiniz. Bizim bu konuda çok titiz çalışmalarımız var. Kaliteli fıstık ve susam almak için çaba gösteriyoruz. Bol tahinli bir helva, ağızda eriyen bir helva, iyi bir helva demektir. Kullanılan fıstık çok kaliteli ise güzel bir helva yapıyorsunuz demektir” diye konuştu.
140 yıllık helvacı dükkanında 13 çeşit helva sattığını kaydeden Kıratlı, müşterileri en çok şaşırtan helva çeşidinin leblebili helva olduğunu belirterek, şöyle devam etti: “Sade, kakaolu, fıstıklı, fındıklı, tel helva susamlı helva, leblebili helva, toz helva çeşitlerimiz var. Helva bu yöreye ait bir şey olduğu için tercih ediliyor. Yurt dışından vatan özlemi ile gelen vatandaşlarımız daha çok alıyor. Yerli müşterilerimiz de talep gösteriyor.”
Helvanın sağlık açısından faydalarına değinerek fiyatları hakkında bilgi veren Kıratlı, şunları söyledi: “Susam yağı kalsiyum açısından zengin olduğu için doktor tavsiyesi ile satılıyor. Helvanın sade, kakaolu olanı 12 lira, fıstıklı helvamız 24 liradır. Susamlı helva 16 liradır. Kış aylarında daha çok gidiyor ama biz 12 ay bırakmıyoruz. Yıl boyu üretime devam ediyoruz. Toz helvanın fıstıklısı Gaziantep’te tercih görüyor.”
Dükkanı içerisindeki makineden anında müşterilerine sıcak tahin satışı da yapan Kıratlı, müşterilerin gözlerinin önünde tahini çekip verdiklerini ve bunun müşteriler tarafından yoğun ilgi gördüğünü de sözlerine ekledi.
(İHA)