BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,11
ALTIN 2.523,23
HABER /  GÜNCEL

Kırkpınar güreşleri buruk başladı

Tarihi Kırkpınar bu yıl Hakkari'deki terör saldırıları nedeniyle sessiz başladı. Kortej yürüyüşünde davullar çalınmadı.

Abone ol

Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri Kültür Haftası, kortejle başladı. Kortejde, Hakkari'nin Şemdinli ilçesindeki şehitler nedeniyle davul ve zurna çalınmadı, yakalara da siyah kurdele takıldı.

Edirne Belediyesi önünde toplanan kortejde, Edirne Valisi Gökhan Sözer, Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi, Bulgaristan'ın Edirne Başkonsolosu Vilço Markov, siyasiler ve vatandaşlar yer aldı. Kortej, belediye önünden, Atatürk Anıtı'na kadar yürüdü. Şehitlere saygı için davul zurna çalınmayan korteje katılanların siyah kurdele taktığı görüldü.
Atatürk Anıtı'na konan 649. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri çelenginin alt bölümüne, siyah bant çekildiği görüldü. Anıta çelengin bırakılmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Kortejdekiler, daha sonra Edirne bandosu eşliğinde Saraçlar Caddesi'ndeki tören alanına yürüdü.

KONUŞMALARA TERÖR OLAYLARI DAMGA VURDU

Edirne Valisi Gökhan Sözer, törende yaptığı konuşmada, Türkiye'nin bölünmez bütünlüğüne vurgu yaptı.

Terörün emeline ulaşamayacağına dikkati çeken Sözer, şunları kaydetti:

''Yiğitlik, mertlik, bize atalarımızdan miras kalmıştır, Kırkpınar pınarlarından akan sular ab-ı hayat olmuştur. Bu vatanın var olmasını temin etmiştir. Bugün Keşan'da, Uzunköprü'de toprağa tevdi ettiğimiz aziz şehitlerimiz de bu yiğitlerin soyundandır.

O yüzden gözlerini kırpmadan, vatan uğruna canlarını vermişlerdir. Ama ne hain terörün hain emeli, ne yıkıcılar, ne bölücüler emellerine erişemeyecekler. Çünkü biz Kırkpınarlar'ın 649'uncusunu yapıyoruz. Köklüyüz, güçlüyüz.''

Sahneye sunucu tarafından ''Bu kent için kurşun yiyen, hapis yatan başkan'' diye anons edilerek çağrılan Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi de konuşmasında terörü lanetledi.

Sedefçi, şehitler nedeniyle davul ve zurnaların çaldırılmadığını belirterek, şöyle konuştu:

''Terör belasını lanetliyoruz. Ülkenin bağımsızlığını sonsuza dek savunacağız. 11 ocağa ateş düştü, keşke düşmeseydi ve biz halaylarla Kırkpınar'ı karşılasaydık. Keşke davullar, zurnalar çalsaydı. Ama olmadı, heyhat. Bizim yüreğimiz yanıyor. Tanrıdan diliyorum ki güzel evlatlarımızı ve bu vatanı koru.''

649. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri Ağası Seyfettin Selim ise terörü lanetleyen bir konuşma yaparak, 649. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin hayırlı olmasını diledi. Hafta, 27 Haziran Pazar günü sona erecek.