BIST 10.452
DOLAR 32,70
EURO 34,92
ALTIN 2.450,97
HABER /  DÜNYA

Kırgızlar Özbek köyünü bastı: 2 ölü

Geçici hükümete bağlı güvenlik güçleri Oş şehrindeki Özbek köylerine operasyon düzenledi.

Abone ol

Kırgızistan'da geçtiğimiz hafta alevlenen etnik çatışmaların ardından geçici hükümete bağlı güvenlik güçleri Oş şehrindeki Özbek köylerine operasyon düzenledi. Operasyonda iki Özbek öldü, 23 kişi de yaralandı.

Kırgızistan'da yaklaşık 2 bin insanın ölümüne, bir milyondan fazla kişinin de ülkeden kaçmasına neden olan etnik çatışmaların ardından, güvenlik güçleri olaylara karıştıklarından şüphelendikleri Özbekleri bulmak için güneydeki Oş şehrindeki Özbek köylerine baskın düzenledi.

The Associated Press ajansının haberine göre, köylerdeki bütün evlerde arama yapan Kırgız güvenlik güçleri kendilerine direnen kadın ve erkekleri dipçiklerle dövdü.

Kırgız ordusundan yapılan açıklamada, Neriman köyündeki olaylarda iki kişinin öldüğü, 23 kişinin de yaralandığı belirtildi.

Görgü tanıkları Kırgız güvenlik güçlerinin Özbekistan sınırındaki köye gece yarısından sonra zırhlı araç ve helikopterlerle girdiğini belirtti.

İnsan hakları aktivistleri, Kırgız polisinin bu operasyonla geçtiğimiz hafta yaşanan çatışmalarda ölen emniyet müdürünün intikamını almayı amaçladığını söyledi.

TÜRKİYE VE KAZAKİSTAN'DAN ORTAK EYLEM PLANI

Öte yandan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Kırgızistan'da 27 Haziran'da yapılacak anayasa referandumuna müteakip Türkiye ve Kazakistan'ın ortak bir eylem planı üzerinde anlaşmaya vardığını açıkladı.
Davutoğlu, Kırgızistan'da geçen hafta çıkan çatışmaların ardından bölgede güvenlik ve istikrarın yeniden tesis edilmesi amacıyla Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Dönem Başkanlığını yürüten Kazakistan Dışişleri Bakanı Kanat Saudabayev ve Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ile görüştü.

Davutoğlu görüşmelerinde, Kırgızistan'da yapılacak anayasa referandumuna müteakip Türkiye ve Kazakistan'ın ortak bir eylem planı üzerinde anlaşmaya vardığını, Türkiye ve Kazakistan'ın siyasi, diplomatik, ekonomik ve güvenlik bağlamında Kırgızistan'da neler yapılabileceğini konuştuklarını ve karar verdiklerini belirtti ve bu planın ayrıntılarını gerekli çalışmalar yapıldıktan sonra ilgili diğer dost ve kardeş ülkelerle paylaşacaklarını aktardı.

Davutoğlu, Kazakistan'daki temaslarını tamamlayarak yurda döndü.