BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

Kırgızistanda enerji krizi

Kırgızistan;da yıllık elektrik ihtiyacının yüzde 60;ını karşılayan baraj kurudu, ülke de büyük enerji açığı ortaya çıktı.

Abone ol Kırgızistan;da yıllık elektrik ihtiyacının yüzde 60;ını karşılayan Calalabad Eyaletindeki Togtogul Barajındaki su seviyesinin azalması ve önümüzdeki kış mevsimini sağlıklı geçirme kapsamında yürütülen enerji tasarrufu nedeniyle, günlük 6-8 saat elektrik kesintileri vatandaşları bunalttı.

Kırgızistan genelinde başta başkent olmak üzere, bir buçuk aydan beri günlük olarak 6-8 saat yaşanan elektrik kesintileri, vatandaşları ve iş yeri sahiplerin tepkisine yol açıyor.

Yerli ve yabancı iş çevreleri, elektrik kesintisi ile birlikte bazı bölgelerdeki sıcak su kesintisi de kendilerini zor durumda bıraktığını belirtiyor. İş çevreleri, kesintilerin çalışma ortamını kötü yönde etkilediğini ve kesintilerin devam etmesi halinde çalışmalarını durdurma zorunda kalacaklarını dile getiriyor.

Başkent;te elektrik kesintisi, şehir içi trafiğini de etkiledi. Kavşaklardaki trafik ışıkların çalışmaması nedeniyle şehir içi trafik ekipleri tıkanan trafiği açmak için çaba harcıyor.

Kesintiler nedeniyle bazı ev ve iş yerlerinde elektronik eşyaların hasar gördüğü belirtiliyor. Elektronik eşyaların zarar gördüğünü belirten vatandaşlar, yetkililerin bu soruna bir an önce çözüm bulmasını bekliyor.

Kırgızistan Devlet Başkanı Kurmanbek Bakiyev, elektrik kesintilerine ilişkin yaptığı açıklamada, bu kış ısıtma ve elektriğin yanı sıra gıdada sorun olmayacağını dile getirerek, vatandaşları rahatlatmaya çalışıyor.

Bakiyev, bu kış mevsiminde ciddi enerji problemleri ile karşılaşmamak için devlet olarak, günlük olarak elektrik tasarrufu yapmak mecburiyetinde olduklarını kaydetti.

Bakiyev, daha önce, vatandaşların ısıtmada enerji kullanımından vazgeçmesini, ısıtmada tezek ve kömür kullanmaları konusunda uyarmıştı.

Hükümet ise enerji krizini atlatmak için Kazakistan, Özbekistan ve Türkmenistan ile elektrik enerjisi satın alınmasıyla ilgili görüşmelerini sürdürüyor.

Bu arada yetkililer, Türkmenistan ile enerji ithalatı konusunda anlaştıklarını ancak, Özbekistan üzerinden transiti konusunda henüz görüşmediklerini ifade ediyor.

Öte yandan, Başbakan İgor Çudinov;un geçtiğimiz hafta sonu Moskova;ya yaptığı ziyaretine ilişkin bilgi verilmezken, enerji krizi çözümüne destek aradığı kaydediliyor.

Yakıt, Enerji ve Sanayi Bakanı Saparbek Balkibekov, bugün, önümüzdeki günlerde Moskova;da meslektaşıyla enerji ithalatı konusunda görüşeceğini bildirdi.

Hükümet ayrıca, ülkedeki enerji tasarrufu çalışmaları kapsamında, abonelerin, müstakil ev, sauna, eğlence ve işyerlerin ısıtmada kullandığı enerjiyi kesmeyi sürdürüyor.

Hükümet, 1 milyar kilovat saat enerjideki açığını, elektrik üretimi, enerji tasarrufu ve ithalat sayesinde kapatmayı hedefliyor.