BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  DÜNYA

K.Iraktan terör organizasyonu

ABD Dışişleri Bakanlığının 2006 yılı terörizm raporunda, PKK'nın faliyetlerini K.Irak'tan organize ettiği belirtildi...

Abone ol ABD Dışişleri Bakanlığının 2006 yılı terörizm raporunda PKK, terörist örgütler listesinde yer almayı sürdürürken, örgütün faaliyetlerini kuzey Irak'tan organize ettiği belirtildi.

ABD Dışişleri Bakanlığının terör raporunda PKK'nın, Kıbrıs adasının bütününde de varlığını sürdürdüğü ve adayı hem geçiş noktası hem de para toplama merkezi olarak kullandığı belirtildi.

Kıbrıs hükümetinin (Rum kesimi), AB üyesi olarak, PKK'ya terörist bir örgüt muamelesi yapmaya ilişkin sorumluluklarını yerine getirdiği iddia edildi.

Ada'nın kuzeyinde veya güneyinde PKK'nın terörist eylem yapmadığı belirtilirken, Türk yetkililerin bu durumu, caydırıcı bir güç olarak kuzeyde, KKTC'de Türk askerinin varlığına bağladığı ifade edildi.

İSVİÇRE'DE PKK'LILAR 6 AYDA BİR İŞ DEĞİŞTİRİYOR

ABD raporunda, İsviçre hükümetinin elindeki verilere göre bu ülkede 4 bin kadar PKK sempatizanı ve örgütün 100 kadar “merkezi koordinatör” işlevini gören üyesi bulunduğu, ancak eğitim kamplarının olmadığı bilgileri yer aldı.
PKK elebaşlarının, altı ayda bir iş değiştirdikleri için İsviçre polisi tarafından tespit edilemediği, örgütün faaliyetlerinin bu ülkede genel olarak medya ilişkileri, yönetim elemanlarının eğitimi ve para toplama faaliyetlerinden oluştuğu belirtildi.

İsviçre yetkililerine göre, Türkiye Komünist Partisi/Marksist-Leninist (TKP/ML) ve onun takipçisi Devrimci Halk Kurtuluş Partisi Cephesi (DHKP-C) ile Türkiye Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi (THKP-C), İsviçre'de aktif olmayı geçen yıl da sürdürdü.

KUZEY IRAK

Raporda, teröristlerin barındığı bölgeler sayılırken, kuzey Irak'taki PKK varlığına da yer verildi.

Irak Başbakanı Nuri El-Maliki'nin, ulusal güvenlikten sorumlu Devlet Bakanı Şirvan El-Veyli'yi, PKK ile ilgili meselelerden sorumlu koordinatör olarak atadığı belirtilirken, bu atamanın, Irak hükümetinin, terörist örgütler için güvenli bir barınak olmayı istememesini gösterdiği belirtildi.

ABD raporunun Türkiye kısmında ise 40 yıldan fazla zamandır yerel ve uluslararası terörist grupların, Türkler, yabancılar ve zaman zaman ABD hükümet üyelerini hedef aldığı belirtilirken, bu gruplar “ayrılıkçı Kürtler, Marksist-Leninist, radikal İslamcı ve Çeçen yanlısı gruplar” olarak sayıldı.

PKK'nın, tarihi olarak “ayrılıkçı bir gündem” yürüttüğü, faaliyetlerini kuzey Irak'tan organize ettiği ve genel olarak Türk güvenlik güçleri, hükümet kuruluşları, köylüler ve PKK'ya karşı olanları hedef aldığı belirtildi.